A hazai egészségügyi dolgozók PCR-szűrését ingyen vállalja a Semmelweis Egyetem

Megosztás/Share

A Semmelweis Egyetem térítésmentesen biztosítja a COVID-PCR mintavételt munkavállalói, hallgatói számára, a következő három eseteben:

1. Utazási indokoltság esetén:

A mintavételt a Semmelweis Egyetem térítésmentesen biztosítja a munkavállalói, hallgatói számára, amennyiben a mintavétel indokoltsága utazáshoz kötött. A mintavétel igénylése során a 408/2020 (VIII.30) Korm. rendeletben foglaltakat szükséges figyelembe venni:

  • Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépés során egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, melynek tűrésére kötelesek. Amennyiben a vizsgálat fertőzés gyanúját állapítja meg, a személy a hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerül elhelyezésre, mely alól mentesítési kérelemmel nem élhet, így PCR vizsgálatra sem hagyhatja el az otthonát.
  • Amennyiben az egészségügyi vizsgálat a nem állapítja meg fertőzés gyanúját, a személy 14 napos házi karanténba/kijelölt karanténba kerül elhelyezésre, azonban a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság az elhelyezett személy részére engedélyezheti, hogy 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal PCR vizsgálaton vegyen részt a karantén alóli felmentés megadása érdekében. Tehát az egyetemi PCR vizsgálat csak a hatósági engedély birtokában végeztethető el.

2. Tünetek esetén:

A mintavételt a Semmelweis Egyetem térítésmentesen biztosítja a munkavállalói, hallgatói számára, amennyiben típusos tüneteket észlel magán, azonban fontos, hogy felelősségteljesen járjanak el, vagyis ne jelenjenek meg munkahelyükön, illetve ne vegyenek részt oktatáson.

Elsődlegesen a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje szerint szükséges eljárni, vagyis keresse fel telefonon háziorvosát, és a háziorvosa utasítása szerint járjon el. Amennyiben tünetei olyan súlyosak, hogy azonnali orvosi vizsgálatot indokolnak, akkor az SE Sürgősségi Betegellátó Osztályán jelenhet meg (időpontfoglalásra és soron kívüliség biztosításra sincs lehetőség és ugyanúgy látják el, mint a többi beteget), ahol a klinikai kép és az anamnesztikus adatok alapján, ha felmerül a fertőzés gyanúja, a PCR vizsgálatot is elvégzik.

3. Megerősített COVID-19 kontakt esetén:

A mintavételt a Semmelweis Egyetem térítésmentesen biztosítja azon munkavállalói, hallgatói számára, akik megerősített COVID-19 fertőzött esettel kerültek szoros kapcsolatba (NNK eljárásrendje szerint a kötelező 10 napos karantén nem oldható fel PCR teszttel, a munkába való visszatérés feltétele a 10 napos megfigyelés letelte, kizárólag egészségügyi dolgozók esetében szükséges két, 48 óra különbséggel végzett negatív tesz), azonban fontos, hogy felelősségteljesen járjanak el, vagyis ne jelenjenek meg munkahelyükön, illetve ne vegyenek részt oktatásban.

Hogyan jelentkezhet Semmelweis Polgárként mintavételre? 

Ha Ön a Semmelweis Egyetem munkavállalója:

Mintavételt nem végző szervezeti egységek esetében a munkavállaló közvetlen munkáltatója igényelheti a Klinikai Központon keresztül egy meghatározott adattartalommal rendelkező táblázat e-mailen történő megküldésével. A jelentkezés feltételeiről a szervezeti egységek vezetői külön értesítést kapnak. A kiközölt mintavételi időpontok módosításra nincs lehetőség, ezt az igények leadásánál szigorúan szem előtt kell tartani.
Mintavétel végző szervezeti egységek esetében közvetlenül a munkáltató bírálja el a munkavállaló igényét.

Ha Ön a Semmelweis Egyetem hallgatója:

A jelentkezés feltételeiről a NEPTUN rendszeren keresztül külön értesítést kapnak a hallhatók. Kizárólag azon a helyen és időben veheti igénybe a mintavételt a hallgató, ahová a jelentkezési felületen regisztrált.

Hogyan juthatok hozzá a leletemhez?

A lelet felkerül az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, ahonnan ügyfélkapun keresztül érhető el, vagy a háziorvos által kérhető le. Arra is van lehetőség, hogy a leletet a megadott e-mail címre (fontos az e-mail cím ellenőrzése) automatikusan kiküldjük, ha ehhez szóbeli nyilatkozatával hozzájárul a betegfelvételnél. Fontos, hogy a születési dátumát a betegfelvétel során ellenőrizze, tekintettel arra, hogy lelet megismerése a rögzített születési dátummal lehetséges.

Megosztás/Share

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/2020/08/08/a-semmelweis-polgaroknak-tovabbra-is-ingyenes-a-pcr-szures/