Kormányszóvivő: az egészségügy felkészült, minden eszköz rendelkezésre áll

Megosztás/Share

Szentkirályi Alexandra elmondta, a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi: ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, s erre lehet számítani a következő hetekben is.
    Hozzátette, az első hullám idején az ország jól védekezett, és sikerült felkészteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott.
    “Ha valakinek szüksége van arra, hogy valamilyen kezelést kapjon, esetleg kórházba kerül, akkor ezt bírni fogja a magyar egészségügy” – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.
    Mindenképpen a védekezésre kell koncentrálni – fűzte hozzá a kormányszóvivő -, amíg nincs vakcina a vírus ellen. Ennek fontos része az erőforrások beosztása; jelenleg 40 olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni.
    Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek 1 százalékét érinti – emelte ki Szentkirályi Alexandra.
    Kitért arra is, az orvosok “soha nem látott” béremelése és a hálapénz kivezetése kapcsán a Magyar Orvosi Kamara javaslatát valósította meg a kormány. Ugyanakkor hátra van még 18 olyan rendelet, amelyeket szintén az orvosi kamarával egyetértésben alkotnak majd meg.
    Hozzátette, előreláthatóan még a héten foglalkoznak majd – a kamara bevonásával – a háziorvosokat érintő új szabályokkal, aminek része a praxisközösségek létrehozása is.

MTI 2020. október 12.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormanyszovivo-az-egeszsegugy-felkeszult-minden-eszkoz-rendelkezesre-all