AM: a tudatos vásárlás hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez

Megosztás/Share

2020. október 16. – 13:01

A koronavírus-járvány alatt a hazai agrárium ütésállónak bizonyult és a mezőgazdaságban dolgozók kitartásának köszönhetően bőven jutott elegendő élelmiszer a magyarok asztalára – mondta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett élelmiszerkonvoj-felvonulás városligeti állomásán, Budapesten az agrártárca pénteki közleménye szerint.

A tájékoztatás szerint a rendezvényen – amelyen részt vett Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke – a helyettes államtitkár kiemelte: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes. Az elmúlt időszakban különösen felértékelődött a helyi piacok, és a hazai élelmiszer szerepe, a rövid ellátási láncok és a tudatos vásárlás hozzájárulnak az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is.
    “Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy az élelmezési problémákat helyben, fenntartható programokkal kell orvosolni. Nem az elvándorlás, hanem az élelmiszertermelés helyi fejlesztése és a képzés ad gyógyírt az éhezésre. Az egyszeri segélyakciók fontosak – különösen egy világjárvány idején -, de akkor igazán jó a segítség, ha tartós a hatása: minden nemzetközi program tervezésekor érdemes e szempontot figyelembe venni” – olvasható a közleményben.
    Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra is, hogy Magyarország hosszú évtizedek óta támogatja a világélelmezés ügyét és a kormány fontosnak tartja a ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) működését. Az agrártárca FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel működik. Évek óta, 41 fejlődő országból, több száz hallgató Master’s szintű tanulmányokat végzett magyar agráregyetemeken. A fejlődő országok ösztöndíjas diákjai hazájukba visszatérve részt vesznek az éhezés elleni harcban és nagyon fontos “szövetségeseink” lehetnek a kétoldalú élelmiszeripari és agrár-együttműködésekben is. Emellett a “helybe visszük a segítséget” elvnek megfelelően Magyarország 2017 óta agrár-szaktanácsadási projektet valósít meg Ugandában – fűzte hozzá.


    A közel 40 esztendeje magyar kezdeményezésre született Élelmezési Világnap alkalmából – ahogy 2005 óta minden évben – pénteken több mint 20, élelmiszerrel megrakott kamion szelte át Budapest történelmi belvárosát. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj – egy rövid megálló után a Hősök terén – 90 tonna terhével az Élelmiszerbank raktára felé vette az irányt. Az Élelmezési Világnap immár Világélelmezési Hétté bővült. Idén a Covid-19 járvány miatt az agrártárca egy videópályázattal járult hozzá az Élelmezési Világnap népszerűsítéséhez.

MTI 2020. október 16.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/am-tudatos-vasarlas-hozzajarul-az-elelmiszerpazarlas-csokkentesehez