Fókuszban a tüdőgyógyászok a Covid-19 okozta tüdőbetegségek gyógyításában

Megosztás/Share

2020. október 16. – 09:51

Megkezdte a hazai fejlesztésű Favipiravir és Remdesivir hatóanyagú gyógyszerek klinikai tesztelését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet. A kórház eddigi tapasztalatai szerint ezek az antivirális szerek hatásosak, jól tolerálhatóak, mellékhatás alig jelentkezik a kezelés során.

A nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményben a járvány kezdete óta több száz koronavírusos beteget ápolnak, hiszen a kórház a három kiemelt budapesti intézmény egyikeként március óta fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket. A jelentős betegszám miatt az intézet most fontos szerepet tölt be a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában is.
A két hazai fejlesztésű szert az orvosok újabb ígéretes lehetőségként tartják számon, amely hatékony lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a kínai és japán törzskönyvezett Favipiravir készítményt, mint elsődleges választható gyógyszert, már a járvány kezdete óta használja a klinikai gyakorlatban. Az intézetben jelenleg 90-100 beteget látnak el, negyedük enyhe tüneteket produkál, mintegy 35-40%-uk mérsékelten súlyos és súlyos stádiumba sorolható. A jelentős betegszám felértékeli a kórház lehetőségeit a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában: a Korányi szakemberei szerint a Favipiravir jól működik a betegség első fázisában a tünetek csökkentésében, illetve a súlyos következmények visszaszorításában. Most a hazai fejlesztésű változatát vetik be az enyhébb tüneteknél, míg a súlyosabb eseteknél a Remdesivirt tartalmazó hazai fejlesztésű  készítményt kezdték el alkalmazni. A tüdőgyógyászok bíznak benne, hogy mielőbb beigazolódik a gyógyszerek hatásossága és biztonsága, így törzskönyvezésük után a terápia szerves részét képezhetik majd.

    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/fokuszban-tudogyogyaszok-covid-19-okozta-tudobetegsegek-gyogyitasaban