Európa legszigorúbb korlátozását vezeti be Írország

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/000_8te8fc-e1603138521892-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében öt kilométeres utazási korlátozásokat vezet be hat hétre az ír kormány a helyi sajtó által kiszivárogtatott információk szerint, írja a Guardian.

Ennek értelmében szerdán éjféltől a legmagasabb, ötös szintű intézkedések lépnek életbe, hasonlóan a tavaszi első hullámhoz, ami a legszigorúbbnak számít majd egész Európában.

Magánlakásokba tilos lesz az átjárás, és az összejöveteleket is teljesen betiltják, kivéve a rendkívül szigorú szabályok között megtartható esküvőket illetve temetéseket.

Ha valaki öt kilométernél távolabb megy az otthonától, akkor pénzbüntetést kap, ennek mértékét még a héten bejelentik.

A szabadban mindössze két háztartás tagjai találkozhatnak, de ők is csak az öt kilométeres utazási korláton belül.

Minden kényelmi szolgáltatást nyújtó üzletnek be kell zárnia, így nem tarthatnak nyitva a fodrászatok, szépségszalonok, konditermek és szabadidős centrumok. Az éttermek, kávézók és pubok csak elvitelre szolgálhatnak majd ki.

Az iskolák egyelőre nyitva maradnak, de a szakszervezet kérvényezni fogja, hogy a pedagógusok védelmében térjenek át a távoktatásra.

Írországban hétfőn 1031 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta már 50 993-an betegedtek meg. A halálos áldozatok száma 1852.

Az elmúlt 14 napban 100 ezer főre vetítve 261-en betegedtek meg átlagban naponta az országban, ami kevesebb a brit, a francia vagy a spanyol adatoknál, és Írország ezzel az európai középmezőnyben van. A probléma az, hogy az egészségügyi rendszer kapacitásai elég szűkösek, különösen akkor, ha az intenzív ágyakról van szó.

Kiemelt kép: PAUL FAITH / AFP

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/19/koronavirus-jarvany-irorszag/