Novák: januártól illetékmentesek lesznek a csokkal vásárolt ingatlanok

Megosztás/Share

2020. október 19. – 12:31

Újabb járvánnyal kapcsolatos családvédelmi intézkedésekről döntött a kormány. Januártól teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak új vagy használt ingatlant – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin azt mondta, hogy ez egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak meg.
    Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük – emelte ki.
    Hozzátette: mivel a csokot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes.
    A miniszter arra a kérdésre, hogy mennyi forrást biztosít a kormány erre, azt felelte: a program felülről nyitott, annyi pénzt nyújtanak, amennyire igény lesz.
    Novák Katalin az otthonfelújítási programot érintő kérdésekkel kapcsolatban elmondta: januártól a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A támogatás a gyermek 18 éves koráig biztosan igényelhető, de a gyermekek otthongondozási díjára jogosultak életkori határ nélkül is élhetnek a lehetőséggel – ismertette.
    Hangsúlyozta: a programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős, mert az képes nagy érdeklődés esetén is a tömeges igények kielégítésére.
    A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani – fűzte hozzá.
    A program a nagy népszerűség miatt munkahelyeket is teremthet, előreláthatóan várni kell majd a jó szakemberekre, de emiatt senki nem esik el a támogatásról – emelte ki a miniszter.
    Szintén kérdésre válaszolva tudatta: az otthonteremtési program egy elemmel még biztosan bővül.


MTI 2020. október 19.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/novak-januartol-illetekmentesek-lesznek-csokkal-vasarolt-ingatlanok