Varga Mihály: az Egyesült Államok a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon

Megosztás/Share

2020. október 19. – 12:26

Az Egyesült Államok a legnagyobb unión kívüli befektető Magyarországon, és Európán kívül a legfontosabb exportpartnere az országnak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán hétfőn, Budapesten.

 

Mintegy 1700 amerikai vállalat nagyjából 106 ezer magyar embernek ad munkát, és a magyar kormány 81 stratégiai partnere közül 14 amerikai tulajdonú – közölte a politikus.
    A kétoldalú kereskedelmi forgalom bővül, 2019-ben 2,3 százalékkal 5,8 milliárd dollárra nőtt.    Az Egyesült Államok részaránya a teljes magyar külkereskedelemben 2,4 százalékot tett ki. Az exportban 2,8 százalékos súllyal a 12., az unión kívüli országok között az 1. helyet foglalta el, míg az importban 2,1 százalékos részaránnyal a 14. helyet – ismertette Varga Mihály.
    Tájékoztatott arról is, hogy másfél hete az amerikai-magyar üzleti tanács ülésén számos ígéretes projektről kaptak információt, amelyeket az amerikai cégek terveznek megvalósítani Magyarországon, a tárgyalások folyamatosak.
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az Egyesült Államokból származó befektetési állomány 2018-ban 11,6 milliárd euró volt, ez a terület jól teljesít, ugyanakkor vannak lehetőségek a növekedésben a tárcavezető szerint.
    Hozzátette: 2019-ben minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra, a kormány 101 nagyberuházásról állapodott meg külföldi és magyar nagyvállalatokkal, a beruházások értéke elérte az 1705 milliárd forintot. Ez abszolút rekordnak számít, a tavalyi GDP 4 százalékát érte el – húzta alá. A kormány 156 milliárd forinttal segítette ezeknek a beruházásoknak a megvalósulását. A magyar tulajdonú vállalatok tíz nagyberuházást hajtottak végre 2019-ben, ezek összértéke 126 milliárd forint.
    A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten kezeli a fejlesztések ösztönzését, ezért a beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs a legutóbbi ülésén is, amely újabb forrásokat rendelt  a költségvetésből erre a célra.
    Magyarország továbbra is kimagasló beruházási rátával rendelkezik, idén a második negyedévben 27,6 százalék volt a mutató, ami uniós és régiós szinten egyaránt kimagaslónak számít. Ez azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők változatlanul bíznak a jövőben, mernek és képesek beruházni – mondta.  
    Varga Mihály az előadást követően újságíróknak elmondta: a tanácskozáson beszámolt a külföldi befektetőknek a magyar gazdaság kilátásairól. Az elmúlt évek következetes gazdaságpolitikai döntései, pénzügyi lépései megteremtették a lehetőséget arra, hogy a jelenlegi helyzetben pénzügyi-fiskális ösztönzőkkel is segíteni tudják a befektetéseket. Az elmúlt hónapokban az ország versenyképességének javítása érdekében több mint 300 vállalkozás beruházásáról döntöttek, ezek a cégek a válság ellenére fejlesztenek. Ennek az üzenete a legfontosabb a miniszter szerint: a jó gazdasági környezet, az alacsony társasági adószint a legkedvezőbb feltételek a külföldi befektetőknek. Ezek a további kormányzati döntésekkel együtt lehetővé teszik, hogy a megtervezett beruházások megvalósuljanak. Jelenleg nincs olyan befektető, aki visszalépne a beruházásoktól, ezt kell fenntartani – összegezte Varga Mihály

MTI 2020. október 19.

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/varga-mihaly-az-egyesult-allamok-legnagyobb-union-kivuli-befekteto-magyarorszagon