15 milliós kárt okozott az Utcáról Lakásba Egyesületnek a lakásépítésüket megtiltó soroksári önkormányzat

Megosztás/Share

Járvány hírlevél

A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Mi is írtunk róla az elmúlt héten, hogyan lehetetlenítette el Budapest XXIII. kerülete, Soroksár önkormányzata, hogy az Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) rászorulóknak adható lakásokat építsen a városban vásárolt telkére.

A fideszes Bese Ferenc vezette önkormányzat képviselő-testülete egy rendelettel változtatási tilalmat rendelt el azon a környéken, ahol az egyesület telke is található, így akadályozva meg az építkezést.

A rendelettervezet, ami október 13-án már másodszorra került a testület elé, arra hivatkozott, hogy olyan beruházás készül a környéken, amelynek „megvalósulása esetén várható, hogy a kertvárosias lakóterületi környezetre a nem kívánt, kerületközpontba nem való rendeltetés, használati mód zavaró hatással lesz, mindemellett kiszámíthatatlan egészségügyi, higiéniai következményekkel is járhat”.

Bese Ferenc pedig a keddi ülésen kijelentette: „Amíg én vagyok Soroksár polgármestere, a központi részen több hajléktalanszálló, a törvényes lehetőségekkel élve természetesen, remélem nem fog megépülni.”

Csakhogy ez az Utcáról Lakásba Egyesület telkének teljes elértéktelenedését jelenti, pedig a szervezet, a telek megvásárlására, közművesítésére és munkadíjakra mostanáig már több mint 15 millió forintot adott ki.

Az Utcáról Lakásba Egyesület képviselőit ugyan nem engedték be az ülésterembe a szavazáskor, de közleményben jelezték: az egyesület nyitott a helyzet peren kívüli rendezésére és arra, hogy a telkét az önkormányzat elcserélje vagy megvásárolja, vagy hogy az önkormányzat az egyesületet kártalanítsa.

Az egyesület keddi közleményéből az derül ki, hogy az önkormányzat egyelőre egyik megoldással sem élt. Ezért az ULE hangsúlyozta: 

Ha a kártalanítás továbbra sem történik meg, az azt jelenti, Soroksár „az éves költségvetésünk negyedével” rövidítette meg a szervezetet „egyetlen tollvonással”. 

Csütörtökön több ismert, szociális területen működő civil szervezet tiltakozott az ULE munkájának önkormányzati ellehetetlenítése ellen.

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/20/15-millios-kart-okozott-az-utcarol-lakasba-egyesuletnek-a-lakasepitesuket-megtilto-soroksari-onkormanyzat