Az észt elnöki hivatal szerint a bolgár elnök koronavírus-fertőzöttel találkozott, a bolgár elnöki hivatal szerint viszont nem

Megosztás/Share

Rendkívüli hírlevél

Amit azonnal tudni kell

Rumen Radev bolgár elnök észtországi látogatását félbe kellett szakítani, miután az észt államfői hivatal közölte, hogy Radev kapcsolatba került egy koronavírussal fertőzött személlyel. Ehhez képest a bolgár elnöki hivatal azt közölte, hogy a látogatást azért kellett félbeszakítani, mert a koronavírusjárvány miatt nem lehetett teljesíteni az észt fővárosban betervezett programot.

Kosztadin Angelov bolgár egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy Radev karanténba vonul, amint visszaérkezik Észtországból. A tárcavezető szerint az államfő október 16-án Dmitrij Petrov tábornokkal, a bolgár fegyveres erők főparancsnokával találkozott, akinek szervezetében két nappal később kimutatták a koronavírust. „Az óvintézkedések mindenki számára azonosak” – emelte ki az egészségügyi miniszter. 

A bolgár államfői hivatal a sajtó többszöri megkeresésére válaszolva közölte, hogy Rumen Radev elnök koronavírus-tesztje negatív lett. „Rumen Radev elnök nem került kapcsolatba olyan személlyel, akinek jelenleg pozitív lenne a tesztje. Az államfő tallinni látogatása során a bolgár küldöttség nem volt karanténban. A bolgár delegáció Tallinnba érkezésének első napján Rumen Radev tesztet csináltatott, amelynek negatív volt az eredménye.”

Hogy miért nem fedi egymást teljesen még a bolgár kormány és a bolgár elnöki hivatal nyilatkozata sem, azt nem tudni biztosan, de valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy Bojko Boriszov miniszterelnök és jobboldali pártja rengeteg kérdésben nem ért egyet Radevvel, akit egyébként a szocialisták támogattak az elnökválasztáson. A Boriszov és Radev közötti ellentét idén minden eddiginél súlyosabbá vált, a miniszterelnök többek közt azzal vádolta az elnököt, hogy drónnal figyeli.

Közben Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához.

Az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust. A legtöbb beteget a fővárosban, Szófiában (292) és Plovdivban (101) regisztrálták.

Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon. A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek.

A minisztérium külön kitér arra, hogy az egészségügyi dolgozók közül 1622-en betegedtek meg.

A megyei járványtörzsek szerint az ország egyes régióiban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő férőhely a betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók erős kimerültségre és létszámhiányra panaszkodnak.
Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket, március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt az országban. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. A hatóságok fokozzák a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését. (MTI)

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/20/az-eszt-elnoki-hivatal-szerint-a-bolgar-elnok-koronavirus-fertozottel-talalkozott-a-bolgar-elnoki-hivatal-szerint-viszont-nem