Bulgáriában már van olyan kórház, ahol nincs elég ágy és személyzet

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/075_widak-dailylif200930_nptgc-e1603217432157.jpg
Megosztás/Share

Bulgáriában rekordot döntött a fertőzöttek számának napi növekedése: az elmúlt 24 órában 1024 új esetet regisztráltak, amely 629-cel több az előző napinál; egyes vidéki régiókban válságosra fordul a helyzet, a kórházakban nincs elegendő ágy, sem egészségügyi dolgozó az egyre több beteg gyógyításához – írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta 30 527-en kapták el a vírust. A legtöbb beteget a fővárosban, Szófiában (292) és Plovdivban (101) regisztrálták. Az elmúlt napon 18-an haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halálesetek száma ezzel 1008-ra nőtt. Jelenleg 1562 embert ápolnak kórházban, 88-at intenzív osztályon.

A járvány kezdete óta 17 153 ember gyógyult meg, az elmúlt 24 órában 4406 tesztet végeztek. A minisztérium külön kitér arra, hogy az egészségügyi dolgozók közül 1622-en betegedtek meg. A megyei járványtörzsek szerint az ország egyes régióiban válságosra fordult a helyzet, a kórházakban nincs elegendő férőhely a betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók erős kimerültségre és létszámhiányra panaszkodnak.

A bolgár államfői hivatal a sajtó többszöri megkeresésére válaszolva közölte, hogy Rumen Radev elnök koronavírus-tesztje negatív lett. „Rumen Radev elnök nem került kapcsolatba olyan személlyel, akinek jelenleg pozitív lenne a tesztje. Az államfő tallinni látogatása során a bolgár küldöttség nem volt karanténban. A bolgár delegáció Tallinnba érkezésének első napján Rumen Radev tesztet csináltatott, amelynek negatív volt az eredménye” – közölte.

A TASZSZ orosz hírügynökség felidézte, hogy Radev észtországi látogatását félbe kellett szakítani, mert az észt államfői hivatal szerint a bolgár vezető kapcsolatba került egy koronavírussal fertőzött személlyel. A bolgár elnöki hivatal pedig ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a látogatást azért kellett félbeszakítani, mert a koronavírus járványa miatt nem lehetett véghez vinni az észt fővárosban betervezett programot.

Kosztadin Angelov bolgár egészségügyi miniszter időközben bejelentette, hogy Radev karanténba vonul, amint visszaérkezik Észtországból. A tárcavezető szerint az államfő október 16-án Dmitrij Petrov tábornokkal, a bolgár fegyveres erők főparancsnokával találkozott, akinek szervezetében két nappal később kimutatták a koronavírust. „Az óvintézkedések mindenki számára azonosak” – emelte ki az egészségügyi miniszter.

Bulgáriában március 8-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzötteket, március 13-tól május 14-ig rendkívüli állapot volt az országban. Jelenleg rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet a kormány november végéig meghosszabbított. Kötelező a védőmaszk viselése a közintézményekben és a közösségi közlekedési eszközökön, illetve a higiéniai előírások és a társadalmi távolság betartása. A hatóságok fokozzák a járványügyi szabályok betartásának ellenőrzését.

Kiemelt kép: Artur Widak/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/20/koronavirus-bulgaria-korhaz-agy-szemelyzet-hiany/