Százezer influenza elleni vakcinát adott a Sanofi az államnak

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/influenza-e1603180403265-1024x578.jpg
Megosztás/Share

Megállapodás született arról, hogy Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva az idei influenzajárványra allokált teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyag készletét a Nemzeti Népegészségügyi Központnak adja át a Sanofi Pasteur – olvasható a gyógyszergyártó cég közleményében.

Hétfőn derült ki, hogy az eddig patikában kapható Vaxigrip Tetra négykomponensű vakcina magyarországi készletét az állam felvásárolta.

A Sanofi azt írja, a négykomponensű vakcináját egy együttműködési megállapodás keretében biztosítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára. Ezért az idén nem lesz elérhető a gyógyszertárakban, kizárólag a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz hozzáférhető október-november folyamán. Az ebből származó esetleges kellemetlenségek miatt a gyógyszergyártó a lakosság és partnerei megértését és szolidaritását kéri.

Labancz László, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetője a közleményben azt írja,

Az influenza elleni védettség a COVID-19 járvány védekezési szakaszában   kulcsfontosságú. Szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy ebben a speciális helyzetben a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, hiszen esetükben az influenza elleni védettség életmentő is lehet.

Hozzátette azt is, hogy a leginkább veszélyeztetettek védettségének biztosítása élvez prioritást, és „összefogásra és együttműködésre van szükség ahhoz, hogy minél kisebb megrázkódtatással vészeljük át az idei influenzaszezont.”

Kiemelt kép: Kummer János /24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/10/20/influenzaoltas-sanofi-vaxigrip-tetra/