Koronavírus: új tesztet használnak a mentõk

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/56/4356/article_320.jpg
Megosztás/Share

A szennyvízvizsgálatok legfrissebb eredményei szerint az elmúlt héten, bár nem csökkent, de nem is növekedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Részletek itt.

Hétfőn jelentette be közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy minden mentőautót elláttak antigén alapú gyorsteszttel. A mindössze 15 perc alatt eredményt adó tesztet azoknál a COVID-gyanús, középsúlyos és súlyos egészségi állapotú betegeknél alkalmazza a mentőszolgálat, akik kórházi ellátásra szorulnak.

Az antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősökAz antigén alapú gyorsteszthez is ugyanúgy vesznek mintát a mentősök. Fotó: Getty Images

A vizsgálat célja, hogy a gyorsteszt alapján pozitívnak bizonyuló betegeket közvetlenül a kijelölt COVID-ellátóhelyre szállíthassák, ahol azonnal megkezdődhet a szakszerű ellátásuk. A gyorsteszt által negatív, de a vizsgálat ellenére is COVID-gyanúsnak tekinthető személyeket továbbra is a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek ellátására kijelölt intézményekbe szállítják. Esetükben PCR-teszttel kell kizárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

Ugyanúgy zajlik a mintavétel

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, az antigén alapú gyorsteszt 97 százalékos hatékonysággal működik. Éppen ezért pozitív eredmény esetén a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni a betegnél, negatív értéknél viszont azzal is megerősítik az eredményt. Hozzátette, a PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

“Az eljárás eleje nagyon hasonló a PCR-tesztéhez, hiszen itt is garatból történik a mintavétel, utána azonban a mintát egy speciális oldatban elvegyítjük, ebből cseppentünk rá egy tesztcsíkra, amely 15 perc alatt eredményt is hoz” – magyarázta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője egy keddi, az InfoRádiónak adott interjúban. Hozzátette, a gyorsteszt segíti a betegút optimalizálását, de nem váltja ki a hagyományos PCR-tesztet. Országszerte 750 mentőegység használja az új tesztet, amelyből egy összesen 30 ezres készlet áll a rendelkezésükre.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_uj_tesztet_hasznalnak_a_mentok/20201021145611