Vegyes vagy távoktatásra térnek át a felső tagozatosok tanításában Lengyelországban

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/000_8te3y9-e1603285613815-1024x578.jpg
Megosztás/Share

A koronavírus-járvány lassításának érdekében Lengyelországban az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek vegyes vagy távoktatásra – jelentette be szerdai parlamenti beszédében Mateusz Morawiecki kormányfő.

Közel egyórás felszólalásában Morawiecki a járvány felgyorsulásának esetére tett előkészületekről számolt be. A parlamenti alsóház, a szejm szerdán napirendjére tűzte a koronavírus-járvány alatt nyújtott orvosi ellátásról szóló törvénymódosítási tervezeteket.

A középiskolák és a felsőoktatási intézmények már hétfőn áttértek távoktatásra azokban a lengyelországi járásokban, amelyeket a fertőzöttek magas száma miatt veszélyeztetett, piros övezetnek minősítettek – vagyis az ország területének mintegy felén.

Az általános iskolák felső tagozatairól a válságstáb szerdai ülésén döntenek hivatalosan

– jelentette be Morawiecki.

Elmondta: a kormány a lehetséges legrosszabb forgatókönyvekre készül. „Jöhet a második hullám, jöhet a harmadik, jöhetnek további hullámok”, a kormány stratégiája pedig az, hogy megóvják a betegség által leginkább veszélyeztetett időseket, egyúttal úgy alakítsák a társadalmi és a gazdasági életet, hogy az emberek „tanulhassanak, dolgozhassanak, élhessenek, ne zárják be a gazdaságot, és mégis megszakíthassák a Covid-19 terjedésének folyamatát”, magyarázta Morawiecki.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 10 040 új fertőzöttet mutattak ki, a legtöbbet a járvány kitörése óta. Egy nap alatt 130-an elhunytak, közülük 117-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, 13-an viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg.

Szerdára több mint ezerrel, 9439-re nőtt a koronavírus miatt kórházakban kezeltek száma, 757 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva. Morawiecki a parlamenti fellépésében közölte: összesen közel 3 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre.

A Covid-19-betegeknek szánt férőhelyek kapacitása 16-17 ezer, ezt további 15 ezerrel fogják megnövelni. A következő „védővonalat” pedig a minden vajdaságban, így a varsói Nemzeti Stadion konferenciatermeiben is, kialakítás alatt lévő, a járvány felerősödésének esetén felhasználandó ideiglenes kórházak jelentik, mondta el Morawiecki.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Ina Fassbender / AFP

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/10/21/koronavirus-lengyelorszag-tavoktatas-altalanos-iskola/