A dánok meg pénzt mosnak! – a kormány visszaszólt Brüsszelnek

Megosztás/Share

Járvány hírlevél

A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A Népszava szerint három oldalban foglalta össze az Orbán-kormány, hogy miért elfogadhatatlan számára az Európai Bizottság jogállamisági jelentése. Szeptember végén minden országról kiadott egy ilyen jelentést a Bizottság, és Magyarországot több tekintetben is megfeddték benne, például az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása vagy éppen a sajtószabadság gyengítése miatt.  

A magyar válasz szerint éppen hogy az Európai Bizottság nem tartotta be a jogállamisági kritériumokat, amikor részrehajló jelentéssel állt elő. A kormány kimutatta, hogy a jelentéshez 11 olyan szervezettel beszéltek a szerzők, amelyek támogatást kaptak már Soros György alapítványától – az nem világos, hogy magát a Fideszt ide számolták-e. Tehát a jelentést Soros írta, vonják le a következtetést.

Polgári bál Pécsett, fideszes képviselők szervezésében.Fotó: Hoppál Péter/Facebook

Arra is felhívja a magyar kormány a figyelmet, hogy más országokban is komoly bajok vannak, de azokat mégsem emelték ki a jelentésekben. Dániában és Svédországban például nagy korrupciós kockázat a pénzmosás, Finnországban nem elég plurális a sajtó, és mégis a magyar viszonyokat kritizálják. Ez kettős mérce, ráadásul a magyar kormány álláspontja szerint a jogállamiságot nem is lehet objektíven definiálni, és így mérni se lehet. (nepszava)  

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/22/a-danok-meg-penzt-mosnak-a-kormany-visszaszolt-brusszelnek