A NATO összes tagállamában emelkednek a katonai kiadások

Megosztás/Share

Járvány hírlevél

A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A NATO szerdán adta ki legfrissebb összesítését arról, hogyan állnak a tagállamok katonai kiadásai. 

A szervezetben 2014-ben határoztak arról, hogy legkésőbb tíz év múlva mindenütt legalább a GDP 2 százalékát költik hadi célokra. A döntés idején csak három tagállam felelt meg ennek a feltételnek: az USA, Görögország és Nagy-Britannia. Az időközben 30 tagállamúra bővült szervezetben idén már 10 ország ugrotta meg ezt a szintet: sorrendben az USA, Görögország, Nagy-Britannia, Románia, Észtország,  Lettország, Lengyelország, Litvánia, Franciaország és Norvégia. 

Magyarország hátulról a hatodik, a GDP 1,33 százalékával. 

2014-hez képest az összes tagállamban növekedett a hadi célokra fordított pénz GDP-hez mért aránya.

Kránicz Roland, az HM Arzenál Zrt. vezérigazgatója (b) jelképesen átadja a honvédség új fegyvereit Böröndi Gábornak, a Honvéd Vezérkar fõnökhelyettesének a Petõfi laktanyában 2018. december 11-énFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A NATO azt is javasolja, hogy a katonai kiadások legalább ötöde felszerelésre menjen. Ezt a feltételt a tagállamok többsége máris teljesíti, Magyarország a nagy beszerzéseivel rögtön harmadik a listán, 33,6 százalékkal. Arányaiban csak Luxemburg és Törökország költött idén többet fegyverre a védelmi kiadásaiból. (NATO)

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/22/a-nato-osszes-tagallamaban-emelkednek-a-katonai-kiadasok