Brit aggodalom: nem lesz elég karácsonyi pulyka, ha nem engedik el a kelet-európai munkások karanténját

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Fotó: GLYN KIRK/AFP

A Brit Baromfitanács szerint sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett nagy-britanniai karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Magyarországról érkező idénymunkásokat, 

mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje.

A baromfitenyésztők szervezete azt javasolja, hogy a brit kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen a külföldről beutazók számára kötelező két hetes elkülönítés alól az idei karácsonyi szezonban, írja az MTI.

A testület szerint a brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel rendelkező uniós munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban, mivel nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen.

Az ilyen szakképesítéseket igénylő munkahelyeket szerintük nem lehet a brit munkaerőpiacról betölteni hosszú képzési és toborzási időszak nélkül. A baromfitanács szerint a közép- és kelet-európai idénymunkások viszont nem fognak Nagy-Britanniába utazni, ha érkezésük után 14 napig elkülönítésben kell lenniük. (MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/22/brit-aggodalom-nem-lesz-eleg-karacsonyi-pulyka-ha-nem-engedik-el-a-kelet-europai-munkasok-karantenjat