Csehországban 3000-el megugrott a napi fertőzöttek száma, 15 ezer az új esetet regisztráltak

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/cseh-1-e1603355097255-1024x575.jpg
Megosztás/Share

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számát tekintve újabb napi rekord dőlt meg – írja az MTI. Csütörtöktől újabb óvintézkedések léptek életbe.

Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több az eddigi legmagasabb napi számnál. A fertőzöttek száma Csehországban jelenleg mintegy 124 ezer.

Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, a számuk szerdán 4417-re nőtt. Október elejétől ez a mutató megnégyszereződött. A súlyos esetek száma megháromszorozódott, az orvosok szerint most 657 beteg állapota minősíthető ilyennek.

Tekintettel a romló helyzetre a kormány döntése alapján csütörtök reggeltől újabb óvintézkedések léptek életbe, amelyek szinte megbénították az országot. Bezártak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat. A lakosság szabad mozgását a munkahelyre való eljutásra, a szükséges élelmiszervásárlásokra, az egészségügyi központok felkeresésére és a családlátogatásra korlátozták. Parkokban és erdőben szabad sétálni, de legfeljebb két családtag lehet együtt. A szájmaszkok viselése mindenütt kötelező.

Andrej Babis kormányfő szerdán azt mondta, hogy az eddigi óvintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, ezért radikális lépésekre volt szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlana a cseh egészségügyi rendszer. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, zárva tartanak az iskolák, a szórakozóhelyek, és szünetelnek a sport-, illetve a kulturális rendezvények is.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetnek Prágában 2020. október 18-án. MTI/AP/Petr David Josek

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/22/csehorszag-koronavirus-rekord-leallas/