Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=613819c7-578b-4d84-937c-165f887381a6
Megosztás/Share

Az eddigi legmagasabb napi fertőzöttszámot regisztrálták Csehországban, ahol drasztikus korlátozó intézkedésekkel próbálják elkerülni az egészségügy összeomlását.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi tesztek Csehországban közölte csütörtökön a cseh egészségügyi minisztérium. Ez háromezerrel több az eddigi legmagasabb értéknél. A fertőzöttek száma 124 ezer.

A vírus okozta betegségnek már 1739 halálos áldozata van, közülük 253-an hunytak el csak ezen a héten. Hétfőn száz ember halt meg, az volt az eddigi rekord.

Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, ami szerdán 4417-re nőtt, ami négyszerese az október eleji értéknek. A súlyos esetek száma megháromszorozódott: most 657-en vannak.

A cseh egészségügyi hatóságok közben egyre többet tesztelnek: kedden és szerdán is több mint 40 ezer tesztet végeztek el, és amiknek 25-30 százaléka mutatott ki fertőzést.

A romló helyzet miatt a kormány csütörtök reggeltől újabb óvintézkedéseket léptetett életbe, amelyek szinte megbénították az országot:

  • bezártak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, a drogériákat és a patikákat;
  • korlátozták az emberek szabad mozgását, csak a munkahelyre, élelmiszert vásárolni, egészségügyi központokba, családlátogatásra lehet elmenni otthonról;
  • a parkokban és erdőkben szabad sétálni, de legfeljebb csak két családtag lehet együtt;
  • a szájmaszkok viselése mindenütt kötelező.

Andrej Babis kormányfő szerdán azt mondta, hogy az eddigi óvintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, ezért radikális lépésekre volt szükség, mert különben a prognózisok szerint november elején összeomlana a cseh egészségügyi rendszer. Csehországban október eleje óta szükségállapot van érvényben, zárva tartanak az iskolák, a szórakozóhelyek, és szünetelnek a sport-, illetve a kulturális rendezvények is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201022_koronavirus_csehorszag_rekordszamu_fertozott_korlatozasok#rss