Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d400d7c8-0120-44e3-a374-b761e9426d25
Megosztás/Share

November 2-án országos kijárási tilalom lép életbe.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban Szlovákiában, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz – döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovic kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte, hogy az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában. Ennek érdekében hétfőtől egy hónapra az iskolákat is bezárják az országban.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírus teszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom alatt az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette.  A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201022_Egy_honapra_bezarnak_az_iskolak_Szlovakiaban#rss