Feloldották a rendkívüli állapotot Bangkokban

Megosztás/Share

Járvány hírlevél

A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Fotó: Tomoko Tsuda/The Yomiuri Shimbun via AFP

A thaiföldi kormány csütörtökön feloldotta Bangkokban a rendkívüli állapotot, amelyet a kormányellenes tüntetések után vezetett be. Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök az állami médiában, előre rögzített beszédében azt mondta: a belpolitikai vitákat a parlamentben kell rendezni, és felszólított mindenkit, tartsa be a törvényeket.

Fotó: JACK TAYLOR/AFP

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetések a beszéd alatt is zajlottak a fővárosban, mintegy 7000 ember vonult utcára, akik Prajuth Csan-Ocsa lemondását és a demonstrációkon őrizetbe vett társaik elengedését követelték.

A thai parlament október 26-27-én rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan nemcsak a válságrendezés lehetőségeit vitatják majd meg, de alkotmánymódosításokról is szó lesz.

A thaiföldi kormány október 15-én hozott rendkívüli intézkedéseket, egyebek közt betiltotta a négy főnél népesebb politikai összejöveteleket – emiatt tízezres tüntetések kezdődtek. A sajtónak is hallgatnia kellett.

Bár a Prajuth lemondását és a király hatalmi jogkörének korlátozását követelő demonstrációk már három hónapja folynak, az utóbbi pár nap megmozdulásai a legnépesebbek. Bangkok mellett tüntetéseket jelentettek más városokból is. (MTI)

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/22/feloldottak-a-rendkivuli-allapotot-bangkokban