Hatalmas újítás a vidéki idősotthonban: így találkozhatnak szeretteikkel a bentlakók

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/10/1603375082-rfvZ7AcHr_md.jpg
Megosztás/Share

Kapcsolattartási pont nyílt a Zselic Katolikus Idősek Otthonában Zselickislakon a napokban, a kétbejáratú, középen üvegfallal elválasztott konténer megoldást kínál hozzátartozók és az intézmény lakóinak találkozására a koronavírus-járvány idején – közölte a fenntartó Kaposvári Egyházmegye képviselője sajtótájékoztatón csütörtökön. Világos Krisztián beszámolt arról, hogy az otthon karbantartóinak munkáját dicsérő kapcsolattartási pont ötlete a járvány következtében elrendelt látogatási és kijárási tilalommal összefüggésben merült fel.

Az első tapasztalatok kedvezőek. A hozzátartozóknak időpontot kell foglalniuk, és bár a látogatás csak húsz percig tarthat, ők és a lakók is nagyon hálásak ezért a lehetőségért. A Kaposvárhoz közeli község Kossuth Lajos utcájában található otthon 1-3 ágyas szobáiban 100 emberről 65 dolgozó gondoskodik.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára azt mondta: minden intézmény számára kihívás, hogyan oldja meg a gondozottak és szeretteik kapcsolattartását.
Rámutatott, az elzártság miatt a szociális intézmények gondozói és gondozottjai “pszichés terhelés” alatt vannak, a zselickislaki kezdeményezés bizonyítja, hogy ezt oldani nemcsak online érintkezéssel, hanem egyfajta fizikai közelséggel is lehet. Magyarországon a mintegy 1600 bentlakásos szociális intézményben 100 ezer ember él, a védelmükben az a legfontosabb, hogy ezeket az intézményeket izoláljuk – mondta. Hozzátette: a koronavírus-fertőzésben 73 intézmény érintett, ami 4,5 százalékos aránynak felel meg. “Biztos vagyok benne, hogy sikerül ezen a nehéz időszakon túljutni, de abban is, hogy ez csak együtt sikerülhet” – fogalmazott Fülöp Attila.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/otthon/2020/10/22/hatalmas-ujitas-a-videki-idosotthonban-igy-talalkozhatnak-szeretteikkel-a-bentlakok