Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=210e070a-c3a3-4682-9fc2-a453e2f488b0
Megosztás/Share

A brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedév végén – vagyis a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó időszak végéig – már legalább 2,5 százalékkal volt alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a Brexit-folyamat nélkül elérhetett volna – áll a Moody’s Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ez azt jelenti, hogy a brit GDP-növekedés ütemét a kilépésről döntő 2016-os népszavazás és az idei év eleje között minden negyedévben csaknem negyed százalékponttal lassították a Brexithez kötőtő hatások.

A cég becslései szerint a brit gazdaság halmozott növekedése 2016 második negyedéve és 2020 első negyedéve között reálértéken 5,8 százalék lett volna a Brexit nélkül, ehelyett azonban a tényleges növekedés ebben az időszakban nem haladta meg a 3,2 százalékot.

A Moody’s hangsúlyozza, hogy jóllehet Nagy-Britannia már január 31-én kilépett az Európai Unióból, még mindig tart a kilépés napján kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak, amelynek végéig érvényben maradnak az uniós előírások és szabályozások, így a brit gazdaság most is részesül az EU-val folytatott akadálytalan kereskedelem előnyeiből. Ennek ellenére máris látszanak a Brexit-folyamat makrogazdasági hatásai – áll a Moody’s csütörtöki tanulmányában.

A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az Európai Unióval, az erről folyó tárgyalások eddigi kilenc fordulója azonban érdemi eredmény nélkül zárult, és bár csütörtökön folytatódtak a megbeszélések Londonban, a legfontosabb területeken továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása esetén Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól – az átmeneti időszak végétől – a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

A Moody’s a múlt héten leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását, és e lépését is elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a brit EU-tagság megszűnése tovább rontotta a brit gazdaság egyébként is gyengülő szerkezeti dinamikáját.

  

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201022_Brit_gazdasag_kilepes_EU_brexit#rss