Még annál is veszélyesebbek az ausztrál állatok, mint gondoltuk

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/gettyimages-530281841-e1603360542280-1024x577.jpg
Megosztás/Share

A városi lakossághoz közel élő madarak az eddig véltnél jóval nagyobb arányban hordozói egy gyógyszerrezisztens baktériumnak Ausztráliában – állapították meg a kutatók az MTI szerint.

A Murdoch Egyetem szakemberei sirály-, pingvin- és galambpopulációknál is kimutatták a kólibaktériumot (Escherichia coli), amelynek bizonyos törzsei ártalmasak lehetnek az emberre.

A kutatók a vizsgált sirályok felénél kimutatták az E. colit, míg korábban úgy vélték, hogy minden tíz madárból csupán kettő hordozza a baktériumot. A kutatók szerint a baktérium egyebek között húgyúti fertőzést és vérmérgezést okozhat az embernél, és a vadállatokban való jelenléte tovább csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát.

A szakemberek úgy vélik, hogy a sirályok az emberi ürülékkel érintkezve kerülnek kapcsolatba a baktériummal, amely azután visszajuthat az emberhez, vagy átkerülhet a haszonállatokra, házi kedvencekre.

Kép: Getty Images

„Nem tudjuk pontosan, hogy a madarak miként kerülnek kapcsolatba a baktériummal, de úgy véljük, hogy a szeméttelepeknek, különösen a pelenkák, tisztasági betétek és egyéb ilyen jellegű hulladékok miatt, köze lehet a dologhoz, mivel a sirályok rendszeresen portyáznak ezeken a területeken” – mondta Sam Abraham, az egyetem kutatója.

„A sirályok ezután szétterjesztik a kórokozót a többi madárfaj között, így lehetséges, hogy a pingvinek és a galambok is hordozókká válnak, annak ellenére, hogy ezek a madarak egyébként teljesen más életmódot folytatnak és nem kutatnak élelem után a szemétben, ahogy azt a sirályok teszik” – tette hozzá a kutató.

A szakemberek a népszerű turistacélpontnak számító Penguin Islanden élő madarakra fókuszálták a tanulmányukat.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tudomany/2020/10/22/meg-annal-is-veszelyesebbek-az-ausztral-allatok-mint-gondoltuk/