Nem jött be az ötlet: fél év után lehúzza a rolót a mobilos Netflix, a Quibi

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=cf8affec-f56a-4169-9c38-239e0f4894e8
Megosztás/Share

Jeff Katzenberg és Meg Whitman, a Quibi alapítója és vezetője 2020 áprilisában indította útjára a szolgáltatást, ami mobilra optimalizált, 5-10 perces tartalmakkal akart nagyot dobni. Azt is elmondták, mi állhat a bukás hátterében.

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a nemrég útjára indult új videostreaming-szolgáltató. Fél évvel azután, hogy elstartolt, Jeff Katzenberg és Meg Whitman – a platform alapítója és vezetője – bejelentették, leállítják a szolgáltatást.

A befektetőknek eljuttatott, a sajtóhoz is kiszivárgott levélben a vezetők azt írják, alapvetően két oka van a döntésnek:

az ötlet nem volt elég jó ahhoz, hogy a modell működjön, és az időzítés sem volt megfelelő.

Ennek ellenére a pénzemberek a jelek szerint bíztak a dologban, ugyanis 1,75 milliárd dollárt fektettek a cégbe. Ebből Katzenberg szerint még nagyjából 350 millió dollár maradt meg – írja a Wall Street Journal.

A Quibi nem azzal akart nagyot villantani, hogy a szolgáltatáson keresztül filmeket és sorozatokat lehet nézni, hanem azzal, hogy a platformot kifejezetten a mobilos képernyőre tervezték. Úgy gondolták ugyanis, hogy az ilyen típusú tartalomfogyasztás jövője, hogy mindenki a mobilján fogja nézni. Az ötletben mások is láttak potenciált: Steven Spielberg már ide is tervezett egy sorozatot, és Hollywood is elkezdett készülni az 5-10 perces filmekre és sorozatokra. A Quibi másik nagy dobása ugyanis az lett volna, hogy a platformra készülő tartalmak jóval rövidebbek a hagyományos formátumnál.

Katzenberg szerint minden lehetőséget kihasználtak, amit csak ki tudtak, de eddig tudták húzni a dolgot. A befektetőknek visszaadják a maradék pénzt, a munkatársaktól pedig búcsút vesznek.

A Quibi stratégiája az lett volna, hogy az 5 dolláros (kb. 1500 forintos) havi előfizetői díjért cserébe ingázás közben tudják majd nézni az emberek a tartalmakat. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államokban sokan áttértek a home office-ra, így ez a stratégia gyorsan elesett.

Hogy mikor áll le végleg a Quibi, azt egyelőre nem tudni, de a vezetők szerint ez a következő hónapokban történik majd meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201022_quibi_streaming_szolgaltato_video_streaming_szolgaltas#rss