NNK: mindkét influenza elleni védõoltás biztonságos

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/68/4368/article_320.jpg
Megosztás/Share

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Elég nagy a káosz és a bizonytalanság az ingyenesen igényelhető influenza elleni védőoltások körül. Az általunk megkérdezett háziorvosok és gyerekorvosok arról számoltak be, hogy még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Főleg a négykomponensű Vaxigrip Tetra vakcinával kapcsolatban, ami egyelőre nem elérhető. További részletek cikkünkben.

A járványügyi szakember arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát influenza ellen. Fotó: Getty ImagesA járványügyi szakember arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát influenza ellen. Fotó: Getty Images

Ezek ellen véd

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedéseknek, ezek közül is influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, “utat nyitva” a bakteriális felülfertőződésnek. Kiemelte, az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-vírustörzsek ellen ad védelmet az oltás. A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz – ismertette.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen. A kormány évek óta ingyenesen biztosítja az influenza-védőoltást a 65 év felettieknek és a kockázati csoportba tartozóknak, azonban idén mindenki ingyen hozzájuthat a vakcinához háziorvosán keresztül – tette hozzá az NNK járványügyi osztályvezetője, aki mindenkit arra kért, kérjék a védőoltást háziorvosuktól.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/nnk_mindket_influenza_elleni_vedooltas_biztonsagos/20201022100719