Sára Botond: nincs járványügyi vészhelyzet, a kerületeknek nem lehet kiadni helyi járványadatokat

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/d_mtz20190325006-e1603378712183-1024x617.jpg
Megosztás/Share

Hiába dönt rekordokat minden létező statisztikában országszerte a koronavírusjárvány, Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint nem lehet kiadni a védekezést segítő adatokat a fővárosi kerületeknek, mert nincs a járványügyi vészhelyzet.

Az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat október 13-án segítséget kért a Budapest Főváros Kormányhivatala alá tartozó népegészségügyi osztálytól. Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tisztifőorvoshoz, hogy a pandémiás helyzet megfelelő kezeléséhez adja ki a kerületre vonatkozó járványügyi adatokat.

Az polgármester többek között azt kérte, hogy napi vagy heti rendszerességgel tájékoztassák az önkormányzatot az igazolt fertőzöttek, az érintett kontaktszemélyek és a kórházban kezelt megbetegedettek számáról.

A kerületnek a tisztifőorvos helyett a kormányhivatal vezetője küldött választ. Sára Botond, aki korábban a VIII. kerület fideszes polgármestere volt, hétfői keltezésű levelében azt írta, hogy a márciusban kiadott vészhelyzetet szabályozó kormányrendelet csak vészhelyzet idejére tette lehetővé, hogy önkormányzatok számára történő adattovábbítást. A vészhelyzetet az első hullám lecsengése után június 30-án megszüntette a kormány.

A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének.

– írta Sára Botond, aki az információk beszerzéséhez a kizárólag országos adatokat közlő koronavirus.gov.hu-t ajánlotta a kerületi vezető figyelmébe.

A napokban derült ki, hogy Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem lesz egyéni képviselőjelölt a 2022-es parlamenti választásokon, helyette valószínűleg Sára Botond indul majd a Józsefvárosban.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/10/22/sara-botond-nincs-jarvanyugyi-veszhelyzet-a-keruleteknek-nem-lehet-kiadni-a-helyi-jarvanyadatokat/