Tovább szigorítaná a lengyel kormány az abortusztörvényt

Megosztás/Share

Rendkívüli hírlevél

Amit azonnal tudni kell

Hamarosan dönt a lengyel alkotmánybíróság a varsói kormány abortuszt szabályozó tervéről. 

Eddig is Európa egyik legszigorúbb szabálya volt hatályos Lengyelországban, hiszen az abortuszt csak akkor végezhetik el, ha a magzat nemi erőszakkal vagy vérfertőzéssel fogant, illetve ha veszélyben van az anya élete a terhesség miatt, vagy a magzatnak rendellenességei vannak. 

Utóbbi miatt végzik el jelenleg a lengyel abortuszok 98 százalékát. És ezt a lehetőséget venné ki az új törvényből a lengyel kormány. 

Az abortusz szigorítása ellen tiltakozó nő Krakkóban. A járvány miatt csak egyesével szabad tüntetni.Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

A módosítás ellenzői szerint kimeríti a terhes nők kínzását, ha úgy kell világra hozniuk gyermeküket, hogy tudják, hogy jó eséllyel életképtelen lesz gyermekük. 

A lengyel kormány 2016-ban már egyszer nekiment a szigorításnak, de akkor tömegtüntetések eltántorították a bevezetésétől. Most egy online petíción felbuzdulva nyújtották be újra a törvényt, és ezúttal a járvány miatt a tüntetéseket tiltó korlátozások vannak életben a lengyel nagyvárosokban. (BBC)

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/10/22/tovabb-szigoritana-a-lengyel-kormany-az-abortusztorvenyt