Világkereskedelem: durva visszaesést hoz a koronavírus

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/k_epa20200512243-e1603350715362-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Az idei második negyedévben 19 százalékkal esett vissza a világkereskedelem a Covid-19-járvány hatására az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint – olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben.

A harmadik negyedévben javult a helyzet: ekkor már csak 4,5 százalékos visszaesés volt a múlt év azonos időszakához képest, de ez úgy adódott össze, hogy sok szektorban (például autóipar, energiaszektor) folytatódott a visszaesés, miközben az egészségügyi felszerelések és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök forgalma növekedett.

A negyedik negyedéves adatok becslése ráadásul igen bizonytalan, hisz nem tudni, hogy a jelenleg még felfutóban lévő második hullám milyen hatással lesz a kereskedelemre, ennek függvényében lehet hét és kilenc százalék között az egész éves visszaesés.

Az UNCTAD szerint a világ semelyik része nem mentesült a kereskedelmi visszaeséstől az első hat hónapban, azonban Kína a második fél évben már különleges helyzetben van, miután ott a járvány gyakorlatilag teljesen megszűnt, és szinte mindenfajta korlátozást feloldottak. A kínai export ennek megfelelően a harmadik negyedévben már tízszázalékos növekedést mutatott, ami elég volt arra, hogy a korábbi visszaesést kompenzálja, így az első kilenc hónap adata nagyjából megegyezik a 2019-es hasonló időszakival. Kína importja ugyancsak növekedett a harmadik negyedévben, a nagyobb gazdaságok közül egyedülálló módon.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) is kiadott egy becslést: ők 9,2 százalékos visszaesést valószínűsítenek idén a világkereskedelem egészét nézve, és a jövő évi kilábalást illetően is borúlátók lettek az utóbbi hónapokban, arra számítva, hogy a második hullám hatásai jócskán áthúzódhatnak 2021-re.

Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő alkalmazottak szerelik a Porsche német autógyártó teljesen elektromos Taycan sportautóit a cég stuttgarti üzemében 2020. május 12-én. Az autógyártó cég mindent megtesz azért, hogy a koronavírus-járvány idején a dolgozók biztonságos körülmények között tudják a munkájukat végezni. MTI/EPA/Ronald Wittek

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2020/10/22/koronavirus-vilagkereskedelem-visszaeses/