46 ellenzéki város, falu és kerület állt ki közös nyilatkozatban az önkormányzatiság mellett

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=66fa2726-e40e-4c81-b87f-41a2fd3c7f7f
Megosztás/Share

A polgármesterek közös deklarációjának aláírói szerint az önkormányzatok bevonása jelenti a garanciát arra, hogy a válságkezelésre szánt uniós pénzek eljuthassanak a rászorulókhoz.

Idén október 23-án a magyar önkormányzatiság 30. születésnapjára is emlékezünk – olvasható abban a nyilatkozatban, amit közösen adott ki 46 város, falu és budapesti kerület ellenzéki vezetése. Az önkormányzatiság 1956-os örökség is – áll a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal által kiadott, közös közleményben –, megőrzése pedig különösen fontos járvány és a nyomában érkező gazdasági válság idején.

Az önkormányzatok erejükön felül küzdenek a járvány ellen – írják –, életek és egzisztenciák megmentésén igyekezve pedig szembesülnek a gazdasági válság hatásaival. Hozzáteszik: eközben a magyar kormány magára hagyta az önkormányzatokat.

Harc és sarc – ennyi, amit a városok és a falvak kapnak a legnehezebb időkben

– fogalmaz a közlemény. A segítéshez szükséges támogatás csak az Európai Uniótól érkezne – folytatják –, ám a kormány ezt is akadályozza azzal, hogy nem hajlandó elfogadni az unió által szabott jogállami feltételeket. Ezek a feltételek biztosítanák, hogy a támogatások valóban a többség javát szolgálják, ne pedig a kiváltságosok további gyarapodását. 

Mi, szabad városok és falvak készek és képesek vagyünk betartani ezeket a jogállami kritériumokat. Mert ez fakad hitünkből, mert ez a településeink és az egész ország érdeke

– hangsúlyozzák az aláírók. Azt írják, annak a garanciáját, hogy az uniós válságkezelő támogatás eljusson azokhoz, akiket illet, vagyis a magyar emberekhez, az önkormányzatok bevonása jelenti.

A járvány utáni új időszámítás lehetőséget teremt arra, hogy sok mindent máshogy csináljunk, mint azelőtt – fogalmaz a közlemény. A járvánnyal és a nyomában érkező gazdasági válsággal való küzdelem tapasztalatai – folytatják – egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség.

A nyilatkozat teljes szövege, és az aláírók névsora Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán is olvasható:

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201023_polgarmesterek_kozos_deklaracioja_46_varos_falu_es_kerulet#rss