A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a szabadságharc évfordulóján

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=9e0e9e20-e7e9-4d11-b0ac-e57a1964dc21
Megosztás/Share

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Reggel katonai tiszteletadás keretében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a budapesti Kossuth Lajos téren. A koronavírus-járvány miatt idén az Országház előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen központi esemény az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján.

November 4-ig megtekinthető az “Emlékképek 1956 – Városi kiállítás”. Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. 

A fővárosi önkormányzat arcképkiállítással tiszteleg az ’56-os pesti nők előtt.

Országszerte leróják tiszteletüket valamilyen formában a forradalom évfordulóján, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok. A kormány a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok Facebook-oldalán nyújtott tájékoztatást, itt azt írta: a járványügyi helyzetre tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje idén elmarad.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A rendszerváltozás után összeülő Országgyűlés első ülésnapján, 1990. május 2-án, első törvényében az 1956. évi forradalom és szabadságharc emlékét örökítette meg, október 23-át pedig nemzeti ünneppé nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201023_1956_zaszlofelvonas_es_esemenyek#rss