Félünk az inflációtól: egyre többen ebbe fektetnek

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/P/penz_allam-20201023.jpg
Megosztás/Share

  • Portfolio
  • 2020. október 23. péntek 14:00

Bár a számok még nem érték utol a járvány előtti adatokat, jelentősen növekednek az állampapír-állományok. Sokan azért választják a befektetésnek ezt a módját, mert félnek a növekvő inflációtól. A papírok egyre nagyobb hányada van a lakosság kezében.

A friss statisztikák szerint a forintos állampapírok állománya szeptember végén 8796 milliárd forintot tett ki, ami 146,5 milliárdos bővülés augusztus végéhez képest – írja a Portfolio. A jelentős növekedéssel együtt is elmarad a március végi 9104 milliárdos szinttől az állomány, a számok azonban már megközelítik a járvány előtti adatokat. A lap cikke szerint a múlt hónapban ismét a szuperállampapír állománya nőtt a legjelentősebb mértékben, egy hónap alatt több mint 150 milliárddal.

Ugyanakkor jelentősebb kereslet volt még az inflációkövető prémium állampapírra is, amelynek állomány a több mint 47 milliárddal nőtt.

Annak, hogy egyre többen választják ezt a befektetési formát, az infláció növekedésétől való félelem lehet az oka, amelyet az elmúlt hónapokban meg is tapasztaltunk.

Az értékesítő Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) adatai szerint egyébként egyre több papír van lakossági kézben. Szeptemberben ez 8619 milliárd forintnyi állományt jelentett.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/felunk-az-inflaciotol-egyre-tobben-ebbe-fektetnek.1104672.html