Fontos bejelentést tett a vakcináról Orbán Viktor: videón a rendkívüli tájékoztatás

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/V/vakcina_oltas-20201023.jpg
Megosztás/Share

Az orosz és a kínai vakcinák beszerzésének körülményeiről is tájékozódik az operatív törzs, ahogyan az összes koronavírus-vakcinával kapcsolatos európai programban is részt vesz Magyarország – erről Orbán Viktor beszélt közösségi oldalára feltöltött videójában. Mint mondta: általánossá tenné a maszkviselést.

A járvány egész Európában emelkedő pályán van, Magyarországon is, “nagyjából Ausztria magasságában vagyunk”. Magyarországon 42 kórházban 2209 beteget látnak el – mondta Orbán Viktor az operatív törzs mai ülése után a Facebookra feltöltött videójában. Úgy fogalmazott: az “egészségügy állja a sarat”, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az orvosok és az ápolók európai mércével mérve is kimagaslóan teljesítenek.

Az ülésen áttekintették a maszkviselés szabályait, amellyel kapcsolatban azt mondta: “adtunk elegendő türelmi időt, mindenki megérthette, hogy a maszkviselésen múlik a járvány megfékezése”. A kormányfő ezért arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, szerezzen érvényt a hatályban lévő jogszabályoknak, és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.

Szó esett az influenzaoltásról is, amely a háziorvosoknál érhető el ingyenesen.

Orbán erről elmondta: a költségeit az állam fedezi, a beszerzés, az ellátás és a kiszállítás pedig folyamatos. Hozzátette: a 3 évnél fiatalabb gyerekek is megkapják az influenza elleni ingyenes védőoltást.

A koronavírus elleni vakcina kapcsán hazánk összes európai beszerzési programban részt vesz – közölte. Felszólította ugyanakkor az operatív törzset, hogy egyidejűleg tájékozódjon az orosz és a kínai vakcinák előállításának és beszerzésének körülményeiről is. Ugyanis “a cél az, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, de az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/fontos-bejelentest-tett-a-vakcinarol-orban-viktor-videon-a-rendkivuli-tajekoztatas.1104680.html