Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1eb11d5b-e13f-47d0-b5cf-45e564a2da12
Megosztás/Share

Megállt az élet Phenjan városában, miután az észak-koreai vezetés arra kérte a lakosságot, maradjanak otthon, mert Kína felől gyanús, sárga porfelhő jön.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Az észak-koreai állami hírtelevízióban arra figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak otthon, mert Kína felől sárga port fúj a szél, és félő, hogy azzal együtt a koronavírus is bejut az országba. A BBC szerint a figyelmeztetés hatására a phenjani főváros utcái csütörtökre teljesen kiürültek, az építkezéseket is leállították.

A titkolózó Észak-Korea azt állítja, hogy a koronavírus elkerülte az országot, noha a nyugati híradások szerint nem igaz. Gyanússá teszi a dolgot az is, hogy a diktatórikus államban továbbra is szigorú módon korlátozzák az állampolgárok mozgását, a határátkelők pedig zárva vannak.

A híradóban emlegetett sárga por a mongol és kínai sivatagokból fújt porfelhő lehet, mely bizonyos évszakokban valóban eljut Észak-Koreáig. Olyan por keveredik össze ilyenkor, amely mérgező, és az északi rész mellett délen is komoly egészségügyi aggodalomra ad okot.

Arra vonatkozóan nincs tudományos bizonyíték, hogy az ismert sárga por jelenségével valaki képes elkapni a világjárványt okozó koronavírust. A BBC megjegyzi: a szintén diktatórikus Türkmenisztánban korábban vírusos porfelhőre hivatkozva kötelezték maszkviselésre az embereket, miközben tagadták, hogy a járvány megjelent volna az országban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201023_sarga_por_porfelho_eszak_korea_kina_koronavirus#rss