Megjöttek az adatok: rövid lélegzetvétel után ismét visszaesett a gazdaság a kontinens szívében

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/E/europa_gazdasag-20201023.jpg
Megosztás/Share

  • MTI
  • 2020. október 23. péntek 15:00

Négy hónap legalacsonyabb értékét mutatja a feldolgozó- és szolgáltatóipar az euróövezetben egy ma kijött friss felmérés szerint. A járvány okozta sokk után ugyan szeptemberben rövid növekedés indult el, most ismét visszazuhant az érték. Erre számítottak is az elemzők, még pesszimistábbak is voltak a valóságnál.

Októberben ismét csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye a szeptemberi minimális növekedés után a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének ma ismertetett előzetes adatai szerint. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett, úgynevezett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke ugyanis négy hónapja a legalacsonyabb, 49,4 pont lett a szeptemberi 50,4 pont végleges után.

Számítottak rá

A kompozit indexre még ténylegesnél is némileg gyengébb értéket, 49,3 pontot vártak októberre gazdasági elemzők. Ennek egyébként áprilisban volt az idei eddigi mélypontja 13,6 ponttal, ami a koronavírus-járvány terjedésével és az euróövezet gazdaságának az ideiglenes leállításával függött össze. A kompozit index januárban 51,3 ponton állt.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. Októberben a szolgáltatóipari index öthavi mélypontra, 46,2 pontra esett a szeptemberi 48 pontról, ugyanakkor a feldolgozóipari index 26 havi csúcsra, 54,4 pontra emelkedett a szeptemberi 53,7 pontról.

Szakértők a szolgáltatóipari BMI-re magasabb, de szintén zsugorodást jelző 47 pontot vártak, a feldolgozóiparira pedig gyengébb számmal, 53,1 ponttal számoltak.
A Markit végleges adatokat és részleteket november 4-én közöl.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/megjottek-az-adatok-rovid-lelegzetvetel-utan-ismet-visszaesett-a-gazdasag-a-kontinens-sziveben.1104674.html