Trump higgadt volt, Biden állampolgárságot ígért a bevándorlóknak az utolsó elnökjelölti vitán

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=26e8e21f-9fed-42e9-878e-213360b16f85
Megosztás/Share

A koronavírustól a Biden-család üzleti ügyeiig, számos lényeges kérdésről esett szó az utolsó amerikai elnökjelölti vitán.

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban kévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este. A vitavezető a vitavezetőt Kristen Welker, az NBC televízió munkatársa volt, őt Trump még meg is dícsérte. Az elnök a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos. A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji egyenlőtlenségek és a klímaváltozás voltak.

A koronavírus-járványt érintve Joe Biden az elnököt okolta a járvány halálos áldozataiért. Szinte szó szerint ismételte meg az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

Trump ezzel szemben emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt. Az elnök – utalva arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel – hangsúlyozta: elnökként nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen

 – bizonygatta Trump, utalva azokra a nyilvánosságra került e-mailekre, melyek szerint Biden fia, Hunter Biden ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában és Oroszországban.

Biden lényegében nem reagált a fia üzleti ügyeire, bár azt állította, hogy Hunter Biden nem tett semmi törvénybe ütközőt. Kijelentette, hogy ő soha nem kapott pénzt sem oroszoktól, sem ukránoktól, sem kínaiaktól. “Nem a családról van szó” – fogalmazott, mire Trump azzal replikázott, hogy “ez tipikus politikusi válasz”. Hozzáfűzte: “gyerünk, Joe, te jobban is tudod ezt csinálni”.

Biden felemlegette, hogy Trumpnak bankszámlája van Kínában, és több adót fizetett ott, mint Amerikában.

Az elnök a válaszában úgy érvelt cége kínai számláját illetően, hogy az már jóval azelőtt megszűnt, hogy ő indult volna a 2016-os elnökválasztáson. Az adóbevallásáról állította: milliókat fizetett be adóelőlegként.

A műsorvezető rákérdezett az amerikai választásokba történő iráni és orosz beavatkozási kísérletekre. Biden azt állította, hogy az oroszok Trump győzelmét óhajtják, mert “tudják, hogy ismerem őket és ők ismernek engem”. A beavatkozási kísérletekről leszögezte, hogy “bármelyik ország, amely megpróbál beavatkozni, megfizeti majd ennek az árát”.

Senki nem keményebb Oroszországgal, mint én

– reagált Trump. Szerinte az orosz veszélyre hivatkozva sikerült meggyőznie a NATO-tagokat arról, hogy emeljék költségvetési hozzájárulásaikat az észak-atlanti szövetségben.

Biden bírálta Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, az elnök erre leszögezte: a tárgyalásoknak köszönhetően sikerült elkerülni a háborút, amelyet Obama neki a hatalomátadáskor reális veszélyként vázolt fel.

Hevesebbek voltak az állásfoglalások az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítás és az illegális bevándorlás ügyeiben.

Trump szocialisztikusnak nevezte az Obamacare-t, míg Biden azt fejtegette, hogy az egészségbiztosítás nem kegy, hanem jog, amely mindenkinek jár.

Trump hitet tett amellett, hogy az Obamacare kiegészítéséhez törvényben, vagy elnöki rendeletben rögzíti, hogy a biztosítók azokkal is kötelesek megállapodni, akiknek már a biztosítást megelőzően komoly betegségük van.

Az illegális bevándorlásról szólva Biden azt ígérte, hogy – amennyiben megválasztják elnöknek – állampolgárságot ad 11 millió illegális bevándorlónak. A műsorvezető megkérdezte Bident: miért kellene az amerikaiaknak bízniuk benne, hiszen a migráció problémáját az Obama-kormányzat nyolc éve alatt nem oldották meg. Biden úgy válaszolt: ezúttal ő nem alelnök, hanem elnök lesz, és hivatalba lépése után egy hónapon belül előterjeszti javaslatát valamennyi illegális migráns amerikai állampolgárságára.

A vitában felmerült a határt szülők nélkül átlépő gyermekek ügye is. Trump hangsúlyozta: ezeket a gyerekeket az embercsempészek hozzák át, felhasználva őket a céljaikra, Emlékeztetett arra is: az első “ketreceket”, ahol ezeket a kisgyermekeket átmenetileg elhelyezték, az Obama-kormányzat állította fel.

A rasszizmusról szólva Biden megismételte, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a fajgyűlölet. Rasszizmussal vádolta meg Trumpot, aki annyival válaszolt: Lincoln óta ő a legkevésbé rasszista elnöke az országnak, és a feketék számára ő a legjobb elnök.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201023_elnokjelolti_vita#rss