Éjszakai kijárási tilalom lesz Brüsszelben, bezárnak a színházak és a mozik

Megosztás/Share

22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket, valamint a moziknak és színházaknak egy hónapra be kell zárniuk a belga főváros és a hozzá tartozó régió egészében – ezt a döntést hozta meg a brüsszeli régió vezetése rendkívüli ülésén szombaton, amelyről az MTI adott tájékoztatást.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke a járvány tavaszi időszakában elrendelt szabályokhoz hasonló szigorú előírásokat a főváros és környékének folyamatosan emelkedő fertőzési adataival indokolta.

Az egy hete országosan elrendelt intézkedéséket szigorítják tovább a most meghozott brüsszeli szabályok. Belgiumban jelenleg éjfél és reggel öt óra közötti időszakra érvényes a kijárási tilalom. A bárok és éttermek legalább egy hónapra bezártak.

A szombati regionális döntés értelmében a következő hónapban minden brüsszeli üzletnek be kell zárnia 20 órakor. Családonként egyszerre egy ember vásárolhat. Az arra jogosult vendéglátóhelyek készételt elvitelre 22 óráig árusíthatnak. Kötelezővé válik a távmunka, már ahol ez megoldható. Minden sportlétesítményt be kell zárni, beleértve az uszodákat és a fitneszközpontokat is. Tilos minden nem hivatásos sportverseny megtartása, még a 12 év alatti gyermekek számára is. Az iskolai kirándulásokat, valamint a 12 éven felüliek szakmai gyakorlatait sem tarthatják meg.

A kulturális központok, színházak, mozik, könyvtárak és múzeumok szintén bezárnak. Esküvőn a házasulandó pár, a tanúk és a hivatalos személyeken kívül legfeljebb 15 ember vehet részt. Az idősotthonok lakói, és az ápolási központokban tartózkodók ugyanazt a két látogatót fogadhatják csak. Ezeken a helyszíneken rendezvények megtartása tilos.

A belga közegészségügyi intézet szombaton közzétett adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan 11 200 új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel Belgiumban, ami 56 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. Szakértők arra számítanak, hogy a jövő hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma a 20 ezret is meg fogja haladni. A járvány megjelenése óta közel 288 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak Belgiumban.

A hét folyamán átlagosan 399 embert szállítottak kórházba naponta, ami egyhetes viszonylatban csaknem 93 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 4061 embert ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 632-t intenzív osztályon. A 11,5 milliós országban a vírus okozta COVID-19-betegség szövődményeibe 10 658-an haltak eddig bele, a hét folyamán átlagosan naponta 37 ember.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/10/24/belgium_koronavirus_szigoritasok/