Észak-Korea attól tart, kínai homokviharral tör be hozzájuk a koronavírus

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/a/k/k/akkora-vihar-keszul-amibe-beleremeghet-a-vilaggazdasag-319895.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Noha köztudott, hogy a homokviharok – például az Észak-Koreától 1900 kilométerre lévő Góbi-sivatagból származó “sárga por” – légúti, szem- és bőrbetegségeket okozhat, a Reuters szerint semmi nem támasztja alá, hogy koronavírust is tudna szállítani.

A homokviharok tavasszal a legjellemzőbbek Ázsiában, de az év bármely szakában előfordulhatnak. Erre az esetre a Rodong Szinmun című lap azt ajánlja a lakosoknak, hogy ha kimozdulnak otthonról, akkor mindig viseljenek egészségügyi maszkot. A KRT állami tévé azt is tanácsolta, hogy homokviharok idején álljanak le a kültéri építkezések. 

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Az országba való belépést nagyon megszigorították a hatóságok, azon belül pedig kijárási korlátozásokat vezettek be a járvány terjedésének akadályozására.

Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Címlapkép: Shutterstock

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201024/eszak-korea-attol-tart-kinai-homokviharral-tor-be-hozzajuk-a-koronavirus-454270