Három külügyminisztert és Cihanouszkaját is karanténba küldött egy fertőzött szlovén politikus

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=03219ec4-b8bd-42b7-ae4c-60a611b209d3
Megosztás/Share

Karanténba vonult mindhárom balti ország külügyminisztere és Szvjatlana Cinahouszkaja, a fehérorosz ellenzék vezetője is, miután találkozott Anze Logar szlovén külügyminiszterrel, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. – jelentették szombaton hírügynökségek.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Logar keddtől csütörtökig Észtországban, Lettországban és Litvániában járt, ahol hivatali kollégáival tárgyalt. Szerdán tárgyal a vilniusi száműzetésben élő Cihanouszkajával is. Logaron pénteken rutinszerűen elvégezték a koronavírus-tesztet, amely pozitívnak bizonyult. Noha a 44 éves politikus nem mutat tüneteket, tíz napot házi elszigeteltségben kell töltenie, és közvetlen munkatársait is erre kötelezték.

Szombaton vált ismertté, hogy mindhárom balti ország külügyminiszterének, Urmas Reinsalu észt, Edgars Rinkevics lett és Linas Linkevicius litván külügyminiszternek, illetve Cihanouszkajának is karanténba kellett vonulnia, miután mindhárman tárgyaltak Logarral.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatosan emlékeztetnek arra, hogy Cihanouszkaja a minap bejelentette, amennyiben vasárnapig a fehérorosz hatóságok nem teljesítik az ellenzék követeléseit, és nem mond le Aljakszandr Lukasenka államfő, akkor másnap, vagyis hétfőn az ellenzék hívei sztrájkba lépnek a gyárakban, elkezdik lezárni az utakat, és nem fognak vásárolni állami boltokban.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések augusztus 9-én tartott elnökválasztások óta, amelyeket a hivatalos eredmények szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyert. Cihanouszkaja 10,1 százaléknyi voksot kapott, de sem ő, sem a Nyugat nem ismeri el a hivatalos eredményeket, és választási csalással vádolja Lukasenkát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201024_Harom_kulugyminisztert_es_Cihanouszkajat_is_karantenba_kuldott_egy_fertozott_szloven_politikus#rss