Nápolyi zavargások a kijárási tilalom miatt

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/download-98-e1603511412261-1024x576.jpg
Megosztás/Share

Villámcsődületként indult, végül a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Nápolyban a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen péntek estére villámcsődületet szerveztek. A tüntetés az egyetemnél kezdődött, ahol a napközben már tiltakozó akciókat tartott vendéglátósokhoz és kereskedőkhöz fiatalok csatlakoztak.  A tömeg később a tartományi elnöki hivatalhoz vonult.

A résztvevők a péntek éjszaka életbe léptetett kijárási tilalom ellen tiltakoztak. Sokan a tartományi elnök, Vincenzo De Luca arcának fényképével takarták el arcukat. A majdnem hat milliós Campania régió kormányzója november közepéig kijárási tilalmat rendelt el este tizenegytől reggel öt óráig, miután a tavasszal a járványtól megkímélt területen a napi esetszám kétezer fölé ugrott, írta az MTI.

Nápoly kórházai már kizárólag Covid-19-es betegeket fogadnak.

A szájmaszkos tüntetők éltették a szabadságot, azt kiabálták, ha De Luca bezárja őket, adjon pénzt is a megélhetéshez. A tengerparti sétányon a tüntetők egy csoportja füstbombákkal, kövekkel, üvegekkel dobálta a rendőröket, láncok is előkerültek. Újságírókat is megtámadtak, több járművet megrongáltak. A rohamrendőrök többször is oszlatták a tömeget, könnygázt is bevetettek. A rendbontás éjfélre ért véget.

Eddig hat régióban vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, mely többek között Róma és Milánó városát is érinti. Felmerült az országos lezárás elrendelésének lehetősége is, miután a napi esetszám túllépte a 19 ezret, és a kórházak telítettsége kritikussá kezd válni. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy nyilatkozott, szükség esetén, újabb szigorításokat vezetnek be, akár már hétfőtől.

Minden áron el akarjuk kerülni a gazdaság és az oktatás lezárását, valamint az ország ismételt lezárását

– hangsúlyozta Conte.

A Corriere della Sera című napilap szombat reggeli címe szerint azonban az ország a lezárás küszöbén áll. Nicola Zingaretti, a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) főtitkára kijelentette, a kormánytöbbség a jövőjét teszi fel a járvány elleni küzdelemre.

Az ellenzéki Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint a kormány kapkod, mert nem készült fel az újabb hullámra. A járvány tavaszi időszakában, amikor március és május között országos lezárást vezettek be, a legfeszültebb helyzet a déli tartományokban alakult ki. A belügyminisztérium szorgalmazására a nagyobb élelmiszerüzleteket a rendőrség felügyelte, bevásárlási utalványokkal segítették a nehézségbe jutott családokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Matteo Corner

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/10/24/napolyi-zavargasok-a-kijarasi-tilalom-miatt/