Tombol a koronavírus a világban, a lengyel elnök is megfertőződött

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronaviruscoronavirus-357647.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Szerbiában a nyugdíjasok között terjed a ragály

Noha a koronavírus minden korosztályt sújt, a szerbiai fertőzöttek 85 százaléka az utóbbi hetekben a 65 év felettiek közül került ki – közölte a járvány kezelésével megbízott válságstáb a belgrádi sajtó szombati beszámolói szerint. A szakemberek ezért főleg az időseket és hozzátartozóikat kérik fokozott fegyelemre és az előírások betartására. A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – péntekről szombatra 2622-vel nőtt az igazolt fertőzöttek és harminccal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 579-cel 38 115-re, Koszovóban 169-cel 17 582-re, Észak-Macedóniában 518-cal 26 022-re, Montenegróban 177-tel 16 436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1179-cel 38 471-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hárommal 786-ra, Koszovóban kettővel 659-re, Észak-Macedóniában kilenccel 883-ra, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 1073-ra, Montenegróban pedig kettővel 254-re nőtt. (MTI)

A lengyel elnök is elkapta a koronavírust

Pozitív lett Andrzej Duda lengyel elnök koronavírus-tesztje – közölte az elnöki hivatal államtitkára szombaton, éppen azon  napon, amikor az országban tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az ötfősnél nagyobb csoportosulásokat.  Andrzej Duda fertőzöttsége ellenére jól érzi magát – tette hozzá Blazej Spychalsky a Twitteren. Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros járványövezetnek nyilvánították. Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban pénteken a megelőző 24 órából 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg volt lélegeztetőgépre kapcsolva. (MTI)

Tombol a koronavírus a világban: már több mint 42 millióan megfertőződtek

A legtöbb fertőzöttet az USA-ban (8,5 millió), Indiában (7,8 millió) és Brazíliában (5,4 millió) tartják nyilván. A legtöbb haláleset az USA-ban (224 ezer), Brazíliában (156 ezer) és Indiában (118 ezer) történt eddig. Indiában már több mint 7 millióan, Brazíliában több mint 4,5 millióan, az USA-ban csaknem 3,4 millióan meggyógyultak.

Címlapkép: Getty Images

PM: már idén kapunk az EU munkahelymegőrző hiteléből

Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, akiknek kérelmét elfogadta a Tanács – közölte a Pénzügyminisztérium.

Tovább a cikkhez

Időzített nyugdíjbombán ül Magyarország, de van itt egy még nagyobb bökkenő

Néhány évtized múlva a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy nem készül erre rendesen a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években a megtakarításokon belül, és bár a koronavírus megjelenése tavasszal még tartalékolásra ösztönözte a lakosságot, hosszabb távon a járvány is tovább ronthat a helyzeten. November 10-ei Öngondoskodás 2020 konferenciánkon részletesen elemzik a piac szereplői a helyzetet, érdemes regisztrálni offline vagy online jeggyel a rendezvényre!

Tovább a cikkhez

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201024/tombol-a-koronavirus-a-vilagban-a-lengyel-elnok-is-megfertozodott-454260