Az éttermek és kocsmák beszállítóit ellenőrzi a GVH

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/10/etterem-e1603646300311-1024x575.jpg
Megosztás/Share

A Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálatot indított a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére. Az elmúlt években az látható, hogy a hazai szereplők kifejezetten nehezen nyitnak új beszállítók felé, ami szűkebb kínálathoz és magasabb fogyasztói árakhoz vezethet.

A GVH ismeretei alapján az úgynevezett HoReCa-szektort átszövik az olyan kikötéseket tartalmazó beszállítói megállapodások, amelyek arra ösztönzik a vendéglátóhelyeket, hogy kizárólag egy vagy limitált számú cég termékeit kínálják.

A jelenség jellemzően a széles portfólióval és jelentős tőkeerővel rendelkező italbeszállítóknak kedvez, miközben gátolhatja az új – köztük a kisebb magyar – szereplők piacra lépését.

Ezek a folyamatok végső soron csökkenthetik a termékkínálatot, illetve növelhetik az árakat. Az ilyen típusú piaci gyakorlatok hosszabb távon a vendéglátósokra is hátrányosak lehetnek, hiszen az alternatív beszerzési források visszaszorulásával csökkenhet váltási lehetőségük, és növekedhet kiszolgáltatottságuk.

Különös jelentőséget ad a vizsgált kérdéseknek a COVID-19 járvány, amely ezt a szektort is súlyosan érinti. A hivatal korábban már vizsgálódott a sörpiacon, jelenleg pedig az üdítők és más italtermékek piacát ellenőrzik erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Amennyiben piaci torzulásokat tárnak fel, akkor emiatt versenyfelügyeleti eljárás kezdődhet.

Kiemelt fotó: MTI / EPA / Neil Hall

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2020/10/25/gvh-ellenorzes-ital-beszallito-etterem-kocsma-vendeglatas/