Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f3b9815c-f2fe-4365-b6e5-1ab23b81b3fe
Megosztás/Share

Nemcsak megosztotta, magyarul is kommentálta a hírt a Twitteren Ursula von der Leyen, hogy Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak. Az Európai Bizottság elnöke azt írta Andrej Babis cseh kormányfő köszönetnyilvánítása alá, hogy üdvözli a tagállamok közötti szolidaritást, mint ahogy ezt most Magyarország mutatja Csehország felé.

„A jelenlegi világjárvány alatt még nagyobb szükségünk van egymásra” – tette hozzá.

Babis eredeti posztjában egyébként Orbán Viktornak mondott köszönetet, hozzátéve, hogy nagyon hálás a gyors és jelentős segítségért. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják.

Csehországban rohamosan terjed a fertőzés, pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. A kórházakban már péntek délre 5044-re nőtt a betegek száma, közülük 751 volt súlyos állapotban. A Covid-19 szövődményeiben elhunytak száma 1971-re emelkedett.

A kormány fokozatosan új óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére, amely a hivatalos beismerés szerint is már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem és a szolgáltatások egész sora, illetve kijárási tilalom van érvényben. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak az iskolák, és áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

A kormányzati intézkedések egyik legfőbb konkrét célja megakadályozni az egészségügyi rendszer összeomlását. A cseh sajtó szerint Prága után a dél-morvaországi Brünnben is tábori kórház épül. A prágai tábori kórház 500 ágyas lesz, míg a brünnit 300 ágyasra tervezték.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201025_Ursula_von_der_Leyen_lelegeztetogep_Csehorszag#rss