Megmagyarázta az Emmi, miért kell lélegeztetőgép az idősotthonokba

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e48cfaf3-b31f-4143-ab95-d9eb927faec4
Megosztás/Share

A fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget.

„Életmentő lehet a non-invazív lélegeztetőgépek használata” – ezzel magyarázta az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a korábbi miniszteri utasítást, hogy a 200 főnél nagyobb idősotthonokban biztosítani kell a gépi lélegeztetés feltételeit.

Mint írták, az Operatív törzs még május 5-én döntött arról, hogy az érintett intézmények számára biztosítanak non-invazív lélegeztetőgépeket. Ez utóbbiak orrmaszkon keresztül, a testbe hatoló tubus nélkül lélegzetik a beteget.

Az Emmi szerint ezek a berendezések rendkívül egyszerűen kezelhetők, a fokozottan fulladó betegek számára nyújtanak átmeneti, de olykor életmentő segítséget, néhány órára javítják a beteg oxigenizációját, akár átmeneti légzészavart is megoldva a mentők kiérkezéséig.

Működtetésükhöz nincs szükség különösebb szaktudásra. Nem kell intubálni a beteget, mint a kórházi invazív lélegeztetőgépek esetében, csupán oxigénmaszkon keresztül zajlik a légzéstámogatás. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei fel is készítették erre az idősotthonok dolgozóit.

A közlemény kitér arra is, hogy 15 olyan idősotthon van ma Magyarországon, amely 200 fő feletti ellátottal rendelkezik, ezekből 3 intézmény nem igényelt non-invazív lélegeztetőgépeket. A 3 idősotthonból 2 a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, egy pedig alapítványi fenntartású intézmény.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201025_Emmi_lelegeztetogep_idosotthonok#rss