Olaszországban bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=29f61d21-492d-47f8-a8f2-159cf93819d3
Megosztás/Share

Olaszországban hétfőtől bezárnak a mozik, az uszodák és az edzőtermek, az intézkedésektől azt várják, hogy lelassítják a koronavírus terjedését. A kávézóknak és az éttermeknek este 6 órakor be kell zárniuk, de az üzletek nyitva maradhatnak. A középiskolai tanórák nagy részét online tartják meg.

Giuseppe Conte kormányfő kijelentette, hogy a gazdasági károk miatt nem akarja megismételni a márciusi és áprilisi teljes lezárást.

Sok városban azonban már így is heves összecsapások robbantak ki a kijárási korlátozások miatt. Róma belvárosának egy része valóságos utcai csatatérré változott, miután szélsőjobboldali csoportok az intézkedések ellen tüntettek vasárnapra virradó éjszaka.

Az Új Erő nevű szélsőjobboldali mozgalom a Piazza del Popolo terén az “egészségügyi diktatúra” és a Rómában éjféltől reggel öt óráig tartó kijárási tilalom ellen tiltakozott. A tetőtől talpig feketébe öltözött, arcukat eltakaró tüntetők pontosan éjfélkor zöld, fehér, piros színű tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Füst- és papírbombákat dobáltak, járműveket rongáltak meg, az utcai összetűzések több mint egy órán keresztül tartottak, és a város több kerületére átterjedtek, ahol fiatalok kövekkel támadtak az utcákat a korlátozások miatt lezáró rendőrökre, vagy rollereket hajítottak rájuk.

Tíz tüntetőt vettek őrizetbe, több rendőr megsérült.

Pénteken Nápolyban is a rendőrökkel való összecsapásba torkollott a járvány miatti korlátozások ellen meghirdetett demonstráció.

Luciana Lamorgese belügyminiszter elismerte, hogy “nehéz ősz” ígérkezik. Korábbi kijelentéseiben azonban hangoztatta, hogy szándékosan erőszakos, szervezett megmozdulásokról volt szó, amelyeknek “semmi köze a nehéz gazdasági helyzet miatti polgári tiltakozáshoz, a vállalkozók és dolgozók aggodalmainak jogos kifejezéséhez”. Lamorgese szerint nem “normális emberek” vonultak utcára.

A koronavírus-járvány olaszországi görbéje jelenleg napi húszezer újonnan azonosított fertőzöttnél tart, napi százötven halálos áldozattal. A hatóságok szerint az újabb szigorításokkal elkerülhető, hogy ezek a számok karácsony időszakára két-háromszorosukra emelkedjenek. Az egészségügy azonnali és országos zárást sürget, azt hangoztatva, hogy több kórházban már a mentőautókban helyezik el az ágy nélkül maradt betegeket.

(Címlapkép: Tüntetők és rendőrök összecsapnak a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási tilalom ellen tartott demonstráción az olaszországi Nápolyban 2020. október 23-án.)

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201025_olaszorszag_bezarnak_mozik_uszodak_edzotermek#rss