Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=75ac9e26-0a6f-405c-85e8-7f5161a11636
Megosztás/Share

Gulyás Gergely korábban arról beszélt, hogy az antigén alapú gyorstesztek növelik a tesztkapacitást.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Minden eddiginél több koronavírus-tesztet végeztek el az országban az elmúlt 24 órában. A kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint egy nap alatt 18 932 mintavétel történt.

Ennek ellenére a pozitív tesztek aránya még mindig rendkívül magas, 16 százalék körüli értéket mutat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor tesztelnek egy országban eleget, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya.

Az elmúlt 24 órában 3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 59 247 főre nőtt az országban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 35 beteg, így az elhunytak száma 1425 főre emelkedett.

Az egyelőre rejtély, hogyan ugrott meg ennyire az egy nap alatt elvégzett mintavételek száma, hiszen eddig átlagban 10-11 ezer körül volt a tesztek száma, a legmagasabb napi szám október 22-én volt (16 361). Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványügyi kutatócsoportjának munkatársa már korábban arra figyelmeztetett, hogy Magyarországon elértük a tesztelési kapacitásunk csúcsa, ezt a hvg.hu-nak több laboratóriumi szakember is megerősítette.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az antigén alapú gyorstesztek is megdobhatták a számokat, feltéve, ha ezeket is bevették a statisztikába. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón már beszélt arról, hogy a tesztkapacitás a nemrég bevezetett antigén alapú gyorsteszteknek köszönhetően nőtt, de akkor még nem tudott arra választ adni, hogy a naponta közölt statisztikában ez hogyan – külön, esetleg a PCR-tesztekkel ömlesztve – jelenik majd meg.

Kérdéseket küldtünk az operatív törzsnek, hogy megtudjuk, milyen típusú tesztek adták ki a 19 ezres számot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Arról, hogy pontosan mi a különbség a PCR-tesztek és a 15 perc alatt eredményt hozó, antigén alapú gyorstesztek között, ebben a cikkünkben írtunk. A szlovák kormány egyébként néhány héten belül az utóbbiakkal fogja letesztelni Szlovákia teljes lakosságát. Gulyás Gergely a hvg.hu kérdésérére a kormányinfón erről annyit mondott, a magyar kormány is figyeli az ottani eredményeket.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201025_mintavetelt_koronavirusteszt_Magyarorszagon_rekord#rss