Szigorúbb itthoni járványügyi védekezést szorgalmaz két egészségügyi szakértő a mai rekord adatok után

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/f/r/a/fradi-ujpest-focimeccs-maszkhasznalat-201025-407380.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Zacher szerint „kijárási korlátozás, idősávos vásárlás, iskolák bezárása, sokkal több tesztelés” lenne szükséges a kormányzat részéről. A toxikológus felrótta azt is, hogy szerinte itthon a járványügyi szempontokat felülírják a politikai szempontok, hiszen azt mondta: „Én azt gondolom, a járványkezelés az egy szakmai, egészségügyi, szervezési, és szakmai kérdés, nem politikai kérdés,…….én azt gondolom, hogy jelenleg ez politikai kérdés Magyarországon.”

Pusztai szerint érthető, hogy a kormány nem a tavaszi kemény lezárásokban gondolkodik jelenleg, de leszögezte: még ezzel együtt is „a járványvédelemnek működnie kellene.” Szerinte a tömegrendezvényeket egyáltalán nem lenne szabad megtartani és botránynak nevezte, hogy szombaton úgy lehetett megtartani a Fradi-Újpest focimeccset láthatóan sokak által nem, vagy helytelenül hordott maszk mellett, hogy Európában rengeteg helyen zárt kapus meccsek vannak.

„Én nagyon tartok tőle, hogy ennek – és nem ez az egyetlen futballmeccs – nagyon komoly következményei lesznek.” – fejtette ki a Telex által is kiszúrt összefoglaló szerint.

Ma minden eddiginél több, 3000 feletti új koronavírusos esetszámot jelentettek itthon as rekord mértékű elvégzett tesztszám mellett és a halálozások száma is rekordközeli volt. Utóbbiról jó tudni, hogy Európában a csehek (10,2 fő), románok és belgák (4,9-4,9 fő) után

Magyarországon volt a harmadik legmagasabb a 100 ezer főre vetített halálozások száma az utóbbi 14 napban

az Európai Betegségmegelőzési és Kontrolláló Központ egységes adatbázisa alapján.  

A kormány eközben csütörtök este csak arról határozott, hogy péntektől a szabadtéri rendezvényeken és sporteseményeken is kötelező a maszkviselés, de a fent említett meccsen például ezt láthatóan sokan nem tartották be.

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd. A ferencvárosi Somalia (b4) gólt ló a labdarúgó OTP Bank Liga 8. fordulójában játszott Ferencvárosi TC – Újpest FC mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2020. október 24-én. Az FTC 2-0-ra győzött.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201025/szigorubb-itthoni-jarvanyugyi-vedekezest-szorgalmaz-ket-egeszsegugyi-szakerto-a-mai-rekord-adatok-utan-454356