Szükségállapotot hirdetnek Spanyolországban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/s/p/a/spanyol-shutterstock-373792.jpg
Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Extrém szituációban élünk, ez a legsúlyosabb az elmúlt fél évszázadban

– mondta a spanyol miniszterelnök a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Vasárnap éjjeltől lépnek életbe a kormány által hozott szigorító intézkedések, az országban éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be.  A korlátozás a Kanári-szigeteken kívül Spanyolország minden régiójára vonatkozik.  

A szükségállapot normál esetben legfeljebb 15 napig tarthat, azonban parlamenti jóváhagyással meghosszabbítható, a miniszterelnök május kilencedikéig szeretné a parlament felhatalmazását kérni a szükségállapot fenntartására.

Spanyolországban az egyik legszigorúbb kijárási korlátozás volt érvényben a tavaszi első járványhullám idején, melyet aztán nyáron lazítottak. A második hullám ugyanakkor nagyon keményen érinti az országot: a teljes eddigi esetszám 1 millió felett jár, és 35 ezren haltak meg a vírus okozta betegségben.

A szükségállapot bevezetése arra jogosítja fel a kormányt, hogy különböző veszélyhelyzeti szinteket és ehhez tartozó lépéseket vezethessen be a kormány. Például az egyes régiók közötti utazást tilthatják meg, és lokális kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

(Reuters

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20201025/szuksegallapotot-hirdetnek-spanyolorszagban-454336