Több mint 40 éve nem történt ilyen a Seychelle-szigeteken, győzött az ellenzék az elnökválasztáson

Megosztás/Share
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az 59 éves pap a szavazatok 54,9 százalékát szerezte meg fő kihívójával, az eddig hivatalban lévő Danny Fauréval szemben, aki a voksok 43,5 százalékát kapta.

A koronavírus-járvány miatt súlyos gazdasági gondokkal küszködő turistaparadicsomban a párhuzamosan zajló parlamenti választásokon szintén Ramkalawan pártja aratott elsöprő diadalt, 25 képviselői helyet szerezve meg a 34 tagú törvényhozásban. Faure pártja, amely az 1977-es vértelen puccs óta volt hatalmon, mindössze kilenc mandátumra tarthat igényt.

A választási eredmények közzétételét követő rövid beszédében Ramkalawan barátjának nevezte a leköszönő elnököt, és ígéretet tett, hogy tanácsadóként fogja kinevezni Faurét, hogy segítsen neki az ország újjáépítésében. Ramkalawan hatodszorra indult elnökjelöltként a választásokon.

Faure 2016-ban került hatalomra James Michel akkori elnök lemondását követően. A szigetország területén csütörtökön kezdődött a háromnapos szavazás. A választópolgárok szombaton adhatták le utoljára szavazatukat.

A járvány és a nehéz gazdasági helyzet voltak a választási kampány meghatározó témái a turizmusból élő Seychelle-szigeteken. A Világbank adatai szerint a szigetállam bruttó hazai terméke (GDP) mintegy harmada a turizmushoz köthető, de a pandémia miatt az idén az ágazat több mint felével esett vissza.

A kevesebb mint 100 ezer lakosú Seychelle-szigeteken a részben a nemzetközi légijáratokra korán bevezetett tilalomnak köszönhetően mindössze 149 fertőzöttet regisztráltak.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201025/tobb-mint-40-eve-nem-tortent-ilyen-a-seychelle-szigeteken-gyozott-az-ellenzek-az-elnokvalasztason-454342