Trump kabinetfőnöke beismerte, nem is akarják ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=53338815-fcd1-4d23-b989-d665903d2643
Megosztás/Share

A szövetségi kormányzatnak nem áll szándékában ellenőrzés alatt tartani a koronavírus-járványt – ismerte el egy vasárnapi beszélgetésben Mark Meadows, fehér házi kabinetfőnök. Közben Mike Pence alelnök bejelentette, annak ellenére is folytatja a kampányolást, hogy egyik közeli munkatársa elkapta a koronavírus-fertőzést.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

„Nem fogjuk ellenőrizni a járványt. Azt ellenőrizzük majd, hogy legyen vakcina, legyen gyógymód, és más módokon is enyhítsük a károkat” – mondta egy interjúban Meadows. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Trump-adminisztráció miért nem kívánja megfékezni a járványt, közölte: mert ez egy fertőző vírus.

Andrew Coumo, New York kormányzója szerint Meadows bejelentése egyenlő a teljes kapituláció beismerésével. „Egy lövés nélkül megadták magukat. Ez volt a nagy amerikai kapituláció” – mondta a demokratapárti kormányzó, akinek New Yorkban – a tavaszi koronavírus-hullám egyik nagy vesztesének számító államban – a rendszeres teszteléssel és a korlátozó intézkedések betartásával sikerült a második hullámra az átlag alá szorítania a fertőzések és a halálesetek számát. „New Yorkban megtanultuk: ha harcolsz győzhetsz. New York pedig győzött” – mondta a kormányzó.

Közben Mike Pence, Donald Trump alelnöke bejelentette, annak ellenére is folytatja az elnökválasztási kampányt, hogy kabinetfőnöke, Marc Short megfertőződött a koronavírussal. Pence szóvivője közölte, az alelnököt és feleségét szombaton tesztelték és mindketten negatív eredményt mutattak. Ezt követően úgy döntöttek, nem vonulnak önkéntes karanténba.

Továbbra is az USA az az állam, ahol a legtöbb Covid-fertőzöttet regisztrálták: az ország 8,8 vírushordozónál tart, a halottak száma pedig meghaladja a 230 ezret. Az utóbbi héten naponta átlagosan 60 ezer körül van az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201025_Trump_kabinetfonoke_beismerte_nem_is_akarjak_ellenorzes_alatt_tartani_a_koronavirusjarvanyt#rss