150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=2dee1dcd-12bc-4f4c-a2fa-0f42ac417e22
Megosztás/Share

A büntetés alkalmanként értendő, de egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintnyi bírságot lehet kiszabni.

Koronavírus – a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat, így például

50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte a hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét.

A képviselők 117 igen szavazattal, 23 nem ellenében és 19 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnökséget vezető miniszter járványügyi változtatási javaslatait.

A módosítások adminisztratív könnyítéseket is tartalmaznak a három karanténfajta elrendelésével kapcsolatban, mivel azokról eddig valamennyi esetben önálló eljárásban, formalizált határozattal kellett dönteni, ami nehézséget jelentett az ügyek tömegessé válása miatt. A jövőben a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni.

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Csütörtökön Magyarországon 34 016 koronavírussal fertőzött embert tartottak számon, míg hatósági házi karanténban mindössze 25 203 ember volt. A többezres különbség nem egyszeri eset, hetek óta jelentősen eltér az aktív (vagyis jelenleg is) fertőzöttek száma azokétól, akik karanténban vannak.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hogy hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig, amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel, egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, aminek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását.

Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.

A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. A változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201026_hatosagi_hazi_karanten_szigoritas_buntetes_birsag_orszaggyules#rss